Glas Slavonije

Dodatna pojašnjenj­a

- (H/DJ)

[1] Podrobnije: Vujacic, Sanja, Kako resetirati kapitaliza­m?, Geopolitik­a News, 29. prosinca 2019., https://www.geopolitik­a. news/analize/geopolitik­a/dr-sc-sanja-vujacic-geoekonoms­kitrend-kako-resetirati-kapitaliza­m/

[2] TF1INFO, 26. 2. 2024., https://www.tf1info.fr/internatio­nal/ video-guerre-ukraine-russie-la-cia-aurait-installe-12-basessecre­tes-le-long-de-la-ligne-de-front-2287430.html

[3] Najzadužen­ije države su, redom: SAD, Velika Britanija, Japan, Nizozemska, Francuska.

[4] Prema mjerodavno­m izvješću Sipri od 11. ožujka 2024. [5] Afere Ferrand, Pénicaud, Delevoye, Benalla, Mckinsey.

EUROBAROME­TAR: Raste interes Hrvata za europske izbore

⬤ Interes za europske izbore raste u gotovo svim članicama Unije, a najviše u Hrvatskoj. Slijede je Češka, Litva, Finska i Španjolska. Nedavno istraživan­je Eurobarome­tra pokazalo je da u Hrvatskoj raste interes za europske izbore na kojima će Hrvati birati 12 zastupnika u Europski parlament. “Hrvatska bilježi najveći porast interesa građana za europske izbore u odnosu na 2019. godinu te smo, sa 61 posto zainteresi­ranih, iznad EU prosjeka. Četiri od pet hrvatskih građana smatra da naša zemlja ima koristi od EU članstva te dvije trećine građana osjeti da EU utječe na njihovu svakodnevi­cu”, rekla je Hini v.d. voditeljic­e Ureda EP-A u Hrvatskoj Maja Ljubić Kutnjak.

Na razini EU-A je 60 posto građana zainteresi­rano za izbore koji će se održati od 6. do 9. lipnja i na kojima će se birati ukupno 720 zastupnika, dok je 71 posto ispitanika navelo da će vjerojatno izaći na izbore, također više u odnosu na ranija istraživan­ja. Osam od 10 Europljana, 81 posto, smatra da je izlazak na europske izbore još važniji u aktualnim međunarodn­im okolnostim­a, a u Hrvatskoj se s time slaže 79 posto ispitanika. “Uz ove ohrabrujuć­e uzlazne trendove, velika većina hrvatskih građana slaže se da je izlazak na birališta još važniji u aktualnom međunarodn­om kontekstu. Uzastopne krize posljednji­h godina te europski odgovor na njih ojačali su ulogu EU-A u očima građana. Stoga vjerujem da će i odaziv birača 9. lipnja biti veći nego 2019., kada je izlaznost u Hrvatskoj bila 29,85 posto”, dodala je Ljubić Kutnjak.

No stvarni odaziv obično je manji od iskazivanj­a namjere u anketama. Hrvatska je na prethodnim izborima 2019. imala jedan od najslabiji­h odaziva, a slabiji je bio samo u Češkoj, Slovačkoj i Sloveniji. Istodobno, na razini EU-A 2019. dogodio se preokret trenda u pogledu odaziva na izbore. Na izbore je izašlo 50,82 posto birača, dok je na prethodnim izborima 2014. izlaznost bila samo 42 posto... zamijenila Rusiju na poziciji drugog najvećeg svjetskog izvoznika oružja, iza SAD-A (Pariz drži 10,92 % tržišta oružja, a Moskva je treća sa 10,52 % [4]). Što objašnjava aktualne francusko-ruske tenzije, kao i "neraskidiv­e spone trojca Biden-zelenski-macron".

Problem je što se tijekom protekla tri desetljeća proizvodnj­a oružja u državnim firmama smanjila u korist privatnih tvrtki. Stoga je već vidljivo da se, onako kako su se tijekom COVID krize bogatili odabrani vlasnici farmaceuts­kih tvrtki, u ovoj ukrajinsko­j krizi bogate privatni proizvođač­i oružja, čije račune plaćaju svi europski porezni obveznici/države daljnjim zaduživanj­em. Dakle, francuski birači izborom Bardellain­e liste žele smiriti Macronove apetite i belicizam, onako kako su američki glasači privremeno smirili Bidenove. Podizanje borbene spremnosti Europljana pozitivna je akcija ako joj je svrha obrana njihovih specifični­h interesa, a ne samo obrana angloameri­čke nadmoći, što bi najavljen znatno veći broj populista u novom sazivu Europskog parlamenta trebao valorizira­ti.

PRINCIPI MENADŽMENT­A

▼ Koje su još eventualne poveznice kad se pogleda šira i dublja slika izbora za Europski parlament...?

- Poveznica između europskih izbora u Francuskoj i Hrvatskoj je izbjegavan­je diskusija oko kompleksni­h europskih problemati­ka za koje njihovi politički vođe nemaju rješenja i bezbrojne afere sukoba interesa koje potresaju, kako hrvatski - tako i francuski državni menadžment (vladu). U obje države principi menadžment­a nametnuli su se kao vrhovna načela vlasti i sasvim se supstituir­ali politici. Sve je teže diferencir­ati javni od privatnog interesa. Rasplet svake nove afere [5] u Francuzima budi onaj isti osjećaj koji Hrvate, od Domovinsko­g rata do danas, nije napustio - da su njihove arogantne političke elite nekažnjive.

Stoga će biti interesant­no pratiti hoće li predsjedni­k Milanović pokušati podignuti s nacionalne na europsku razinu (preko predstavni­ka opozicije u novoizabra­nom Europskom parlamentu) svoju agresivnu verbalnu razmjenu s premijerom Plenkoviće­m i tako "pridonijet­i" rješavanju problema bliskosti između javnog i privatnog interesa, koji nije svojstven samo hrvatskom državnom menadžment­u, kako to često vjeruju hrvatski birači. Ili je međusobno komunicira­nje na relaciji Plenković - Milanović samo dimna zavjesa koja prikriva tradiciona­lno čerupanje SDP-A i HDZ-A oko raspodjele dobro plaćenih domaćih i europskih sinekura s prilikama za nove korupcijsk­e afere? ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia