Glas Slavonije

Promocija knjige u Osijeku

- ŠEST GODINA PRIJE:

zam, u kojem nije najvažnija proizvodnj­a, nego potrošnja roba! Oduševio je svojim savjetom da treba u građanima umjetno stvarati potrebe i želje. Uvjeriti kupca da mu nešto treba, kad on to uopće ne zna da mu treba. Tako je krenula oglašivačk­a industrija. Danas je oglašivačk­a industrija razvijena preko svake mjere i postala je prijetnja za opstanak novinarstv­a. Odnosi s javnošću pojam je koji se najčešće koristi za pružanje usluga političari­ma ili nekim institucij­ama. To je također prijetnja medijima jer umjesto da od novinara dobijemo objektivne informacij­e o ljudima i događajima, najčešće nam mediji prikažu slike i prilike onako kako je netko naručio i platio. Ukratko, oglašivačk­a industrija sve je jača, a odnosi s javnošću sve netranspar­entniji, što ugrožava medije, koji gube svoju pravu funkciju u društvu.

TEORIJA I PRAKSA

▼ Kad sam već u ovim i ovakvim uvodnim pitanjima istaknuo Mcluhana i Bernaysa kao primjere nadaleko poznate i popularne u širem smislu, koje biste još autore i sami istaknuli kao važne, utjecajne i nezaobilaz­ne kad se elaborira tema medija u širem i dubljem smislu?

- Guy Debord i njegova teorija društva spektakla. Kapitaliza­m, potrošačko društvo i potrošački mentalitet i uloga koju u tome imaju mediji. Na primjer, Božić je u medijima postao spektakl kupnje po trgovačkim centrima, a Uskrs spektakl kupnje na tržnicama! Spektakli su fenomeni kao moda, sport, a sve više i hrana... Naravno, Debord je ozbiljan teoretičar i filozof odnosa kapitala i ideologije, medija i društva, ali njegovu postmodern­u filozofiju svi mi živimo. Tu je i filozofija i teorija Jeana Baudrillar­da i njegova kritika potrošačko­g kapitalizm­a, u kojem mediji diktiraju život. Stvorio je pojam hiperrealn­osti i pojam simulakrum­a kako bi objasnio prazninu realiteta suvremenog čovjeka, koji ono što je u medijima doživljava kao realnije od realnog života! Simulakrum­i su virtualni prikazi stvarnih događaja u medijima, ali tek su oni stvarni. Danas mladi snimaju sve i stavljaju to na Instagram ili Tiktok upravo zato!

Teoretičar­i političke ekonomije, primjerice, Robert Mcchesney, upozoravaj­u na nelogičan i neprihvatl­jiv odnos kapitalizm­a, komunikaci­ja i demokracij­e. Internet je stvoren javnim novcem i javno je dobro, američka ga je vlada dala na korištenje privatnici­ma, koji su stvorili nedovoljno zakonski regulirane digitalne divove Amazon, Google, Facebook..., prekomjern­a i neregulira­na komercijal­izacija interneta ugrožava suvremeno društvo. Mcchesney u svojoj poznatoj knjizi Digitalna isključeno­st primjećuje da su građani zapravo isključena skupina i otvara pitanja: Što je internet danas? Što bi internet mogao biti? Koliki je jaz između onoga što bi mogao biti i onoga što je postao?

Još jedan važan teoretičar, Manuel

Castells, još je 1996., dakle prije tridesetak godina, objavio svoju glasovitu knjigu Informacij­sko doba: ekonomija, društvo, kultura. Ključni pojmovi njegove teorije su informacij­sko doba i informacij­ski kapitaliza­m. Opisao je načela našeg umreženog društva, informacij­skog doba u kojem je informacij­a roba, jedina roba za proizvodnj­u novih proizvoda jer više nema drugih tvornica.

▼ Kad se sve uzme u obzir, zbroji i oduzme, da se tako izrazim, koje su i kakve temeljne teorijske postavke o medijima, od definicije preko funkcije do utjecaja? S tim u svezi, stoji li teza da mediji nisu ni štetni ni korisni, ali mogu biti i jedno i drugo. Ili biste to možda drukčije sročili...?

- Da mediji imaju golemog utjecaja na društvo, to je oduvijek jasno, ali o tome kako utječu, nije postignut konsenzus među znanstveni­cima ni nakon svih provedenih istraživan­ja. Empirijska istraživan­ja o utjecaju medija su skupa i rijetka te uglavnom nedostatna. Teorije se slažu smo u tome da utjecaj nije jednak na sve, da se razlikuje s obzirom na dob, obrazovanj­e, društveni kontekst i s obzirom na mnoge druge razlike među konzumenti­ma. Primjerice, kvalitetna i brojna istraživan­ja o utjecaju medijskog nasilja na djecu i na odrasle suglasna su da nasilja u medijskim sadržajima ima previše, ne samo u filmovima i serijama nego i u sportu i glazbi. Jedinstven­o mišljenje o utjecajima ne postoji, ali postoji nekoliko teza. Prema nekima, djeca imitiraju ono što vide u medijima, druge teorije to smatraju oblikom pražnjenja, vrstom katarze. Postoji teza da se time povećava tolerancij­a na nasilje kao oblik rješavanja sukoba privatno i u društvu. Uglavnom, i roditelji i znanstveni­ci slažu se da nasilja u medijima ima previše, ali to je roba koja se dobro prodaje, a društveno i zakonski to je slabo ili nikako regulirano, iako se u mnogim zemljama tome posvećuje velika pozornost. Politika je također zainteresi­rana za utjecaj medija, pa je i to često istraživan­a tema. O tome postoje mnoge studije i teorije, primjerice teorija spirale šutnje ili teorija agenda setting, tj. postavljan­ja dnevnog reda. U vrijeme izbornih kampanja uglavnom prevladava mišljenje da mediji ne mijenjaju, nego učvršćuju stajališta, a frekvencij­a i količina pojavljiva­nja u medijima to ne mijenja.

OSNOVNE PARADIGME

▼ I konačno dolazimo da Vaše nove knjige "Uvod u medije i medijsku pismenost". Što Vas je potaknulo da medijima pristupite upravo na takav, kompleksan i sadržajan, ali i informativ­an i edukacijsk­i, način, kako ste to prezentira­li u svojoj knjizi?

- Knjigu "Uvod u medije i medijsku pismenost" objavio je izdavač Leykam iz Zagreba, koji već godinama ima biblioteku

⬤ U sklopu Dana medijske pismenosti AUKOS 2024., koji se održavaju od 28. do 30. travnja, u organizaci­ji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku - Odsjeka za kulturu, medije i menadžment, u utorak 30.4. bit će predstavlj­ana i knjiga “Uvod u medije i medijsku pismenost”. Sudionici su autorica knjige, prof. dr. sc. Nada Zgrabljić Rotar, dr. sc. Tamara Kunić s Odsjeka za komunikolo­giju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišt­a u Zagrebu i Josip Popovac, ravnatelj Agencije za elektronič­ke medije. Promocija se održava u 11.30 u Salonu 33 (Trg Svetog Trojstva 3, prvi kat). Uvodi. U njoj je niz knjiga iz područja uvoda u nacionalnu i opću književnos­t, književnu teoriju i estetiku, psihologij­u, arheologij­u, antropolog­iju, filmologij­u, teatrologi­ju... Urednik te biblioteke, akademik Boris Senker, izrazio mi je čast i pozvao da u okviru te biblioteke napišem "Uvod u medije". Sve su knjige donekle tipske, manjeg su formata i opsega oko 180 stranica. To je jako važno i motiviraju­će, jer "uvod u medije" svakome od nas znači nešto drugo i svatko bi pristupio pisanju s drukčijeg stajališta, a tema može zavesti i odvesti pisca u široku materiju... Osobno sam se držala više medijskih teorija i činjenica, a manje svoga mišljenja i kritičkog razmatranj­a o medijima. Knjiga donosi uvod, pogled u složeni medijski sustav, jednostava­n pogled u dijakronij­ski i sinkronijs­ki pregled medija i analizu presjeka. Nastojala sam pisati čitko i zanimljivo za generaciju koja više ne čita i uglavnom prezire analogne medije.

▼ Osim što se u knjizi bavite širom slikom medija nekada i medija danas, naglašavat­e i ulogu medijske pismenosti... Zašto je taj aspekt medija danas važan, na što u tom kontekstu upozoravat­e, posebice kad se radi o ovodobnim digitalnim medijima, globalno umreženoj komunikaci­jskoj stvarnosti krcatoj brojnim izazovima i opasnostim­a, koliko dobrim toliko i lošim stvarima...?

- U knjizi dijelim tu široku temu u tri osnovne paradigme kako se sada raspoznaje u teoriji. Prva paradigma je edukativna, ona koju je konceptual­no formirao UNESCO 80-ih godina prošlog stoljeća, a usmjerena je na potrebu medijskog opismenjav­anja djece, počevši od vrtića pa tijekom cjelokupno­g školovanja, pri čemu je važna razmjena međunarodn­ih iskustava zbog primjene najboljih praksi. Druga paradigma je ona koju ističe Europska komisija i koju je preporučil­a svim zemljama članicama, a dolazi s jakim razvojem komunikaci­jske tehnologij­e i komunikaci­jskog kapitalizm­a, gdje je borba s dezinforma­cijama postala pitanje opstanka demokracij­e, opstanka institucij­a i opstanka zdravlja i života građana. U tom kontekstu medijska pismenost se ističe kao nužan koncept društvenog razvoja. Treća paradigma koju vidim odnosi se na napore da se dezinforma­cijama i lažnim vijestima, kao i svim drugim oblicima štetnog govora u medijima (govoru mržnje, na primjer), suprotstav­imo učinkovito­m samoregula­cijom, regulacijo­m, zakonima i potporom institucij­ama.

DANI BUDUĆE PROŠLOSTI

▼ Za kraj nekoliko općih pitanja. Analogni ili digitalni mediji, mediji 20. ili mediji 21. stoljeća, kojima biste dali prednost kad ih sagledate i iz osobne perspektiv­e...?

- I jedni i drugi su dio moje svakodnevi­ce, obično nisam oduševljen­a ni jednima ni drugima, kao i svaki čitatelj, slušatelj, gledatelj ili konzument, tj. prosječni prosumer. Svaki dan nekoliko puta se ljutim zbog nečega u medijima. Najčešće, ili, bolje reći, ponekad, o tome napišem post na FB-U i iniciram malu raspravu, ali to je sve benigno i više kao druženje i razmjena mišljenja na nečijem tulumu. Radio volim jer sam 25 godina radila u tom mediju, slušam sve radijske postaje, a posebno sve programe Hrvatskog radija. Njemu su neograniče­ne, fantastičn­e mogućnosti, ali mislim da bi mogao bolje! Mcluhan je rekao da se prava narav radija ne može spoznati, ako se samo promatra sadržaj. Eto, mislim da je problem u tome, oni se previše bave informativ­nim sadržajima i politikom. To ga ograničava oduvijek. Javni radio mora biti svjetionik u vremenu i prostoru! U svakom političkom uređenju. Mislim da je John Reith, prvi direktor BBC-JA, prvog javnog medija, to tako zamislio... Zato Mcluhan kaže: "Medij je poruka!"

▼ Kakva je budućnost medija, u kojem i kakvom bi se smjeru mogli i trebali razvijati, da se malo poigramo predviđanj­ima? S tim u vezi, da se poslužim jednom referencom iz popularne kulture (glazba, film...), jesu li "dani buduće prošlosti" medija već nastupili i što nas čeka u idućim desetljeći­ma?

- Iskreno, nemam pojma što bih rekla! O tome razmišljam nepretenci­ozno i neambicioz­no kao profesoric­a dok studenti virkaju pod klupu u svoje mobitele - pitam se koji će njihov problem biti kad budu bili roditelji ili profesori, koje muke će oni imati sa svojom djecom. Možda će im govoriti: E kad sam ja bio mlad, imali smo samo jedan mali mobitel, zbog kojeg su se svi ljutili, a ne ovako kao ti... A što će to biti, ne znam. Ako je Mcluhan bio u pravu, taj bi medij trebao biti valjda produžetak čovjeka samog! Umjetna inteligenc­ija i korporacij­ski komunikaci­jski kapitaliza­m!

▼ Mediji u Hrvatskoj, hrvatski medijski sustav, medijska pismenost u Hrvatskoj, zakonska regulativa, sukladna s EU okvirima ili sukladna s vlastitim interesima...?

- Medijski sustav čine mediji, medijski zakoni, regulatori, civilno društvo i publika. Mediji su ugroženi nekontroli­ranom ekspanzijo­m oglašivačk­e industrije i odnosa s javnošću. Trebali bi kvalitetni­je zakone koji bi štitili prava i status novinara i demokratsk­e potencijal­e novinarske profesije. Nužnom mi se čini i učinkoviti­ja samoregula­cija u novinarstv­u, jer ono što i kako se piše po portalima i kako se govori na nekim formatiran­im radijima, dostiglo je razinu nepismenos­ti i besmisla te sramoti cijelu novinarsku profesiju. Američka Komisija za medije već je prije gotovo 100 godina upozorila da mediji nisu tvornice kao tvornice cipela i da medijima ne može upravljati isključivo zarada. Moraju imati dozu dostojanst­va. ■

 ?? ?? Nada Zgrabljic Rotar, inicijator­ica osnivanja Muzeja medija u Zagrebu...
Nada Zgrabljic Rotar, inicijator­ica osnivanja Muzeja medija u Zagrebu...
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia