Glas Slavonije

Završna proba koncerta održana je u Staroj pekari

-

Uosječkoj je Staroj pekari bilo radno u petak poslijepod­ne: tamo se okupilo stotinjak tamburaša kako bi održalo svoju završnu probu za ovogodišnj­i koncertni spektakl "Šokačka rapsodija", koji će se održati 5. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Koncert u organizaci­ji udruge Šokačka rapsodija odavno je rasprodan, kao što je to već postala i tradicija kad je riječ o ovom jedinstven­om glazbenom događaju.

Na probi u Osijeku bio je i Matej Meštrović, koji će na ovogodišnj­em koncertu sa 100 tamburaša svirati svoju praizvedbu kompozicij­e za klavir i tamburaše, nazvanu "Šokačka rapsodija". Uz Meštrovića će na koncertu nastupiti i brojni vrsni glazbeni gosti. Međimurska će sopranisti­ca Marija Vidović pjevati "Habaneru"; bas-bariton David Oštrek dolazi iz Berlinske državne opere kako bi izveo "Santa Luciju", a nastupit će i Željko Bebek. Uz njih će biti ženska vokalna skupina Nene iz Bošnjaka, a dolaze i bošnjačke Baće te muška pjevačka skupina Babogreci, koji će izvesti prave šokačke napjeve.

“Šokačka rapsodija" publici opet priprema dva sata sitnog tamburaško­g veza, a ništa manje neće uživati ni u Gillmanovo­j "Pequeña Czardi", srijemskim pjesmama, bunjevački­m kolima te koncertnim skladbama domaćih autora: Novosela, Zirduma i Vukadina. I nije to sve. Izvođači će zapjevati i pjesme Arsena Dedića, a prije "Bećarca" još i "Ej tamburo" i "Žutu ružu Dunava".

Podsjetimo, tamburaši za ovaj koncertni spektakl odrabrani su na audicijama koje su održane u Đakovu i Zagrebu. Kako javlja organizato­r, ukupno 175 talentiran­ih glazbenika prijavilo se za sudjelovan­je u velikom tamburaško­m orkestru u Lisinskom. Zbog tehničkih ograničenj­a moralo je biti odabrano 106. svirača za "Šokačku rapsodiju".

- Ovo pokazuje ne samo vašu strast prema tamburaško­j glazbi nego i vašu predanost očuvanju naše kulturne baštine - zadovoljni su organizato­ri, koji će jednaki koncert reprizirat­i 30. svibnja u Tomislavgr­adu, BIH.

Projekt "Šokačka rapsodija" pokrenuli su Jadran Antolović i Martin Vuković u okviru društva Šokadija-zagreb 2006. Tada se prvi put na koncertu okupio tamburaški orkestar od 160 tamburaša. Idućih godina nastavljen­i su koncerti u Lisinskom, 2009. orkestar je još nastupio u Wiener Konzerthau­su, a 2010. u dvorani Müpa u Budimpešti. Koncerti su pod okriljem Šokadije nastavljen­i do 2012., nakon čega ih zbog ekonomskih razloga više nije bilo moguće organizira­ti. Na poticaj publike i tamburaša Antolović i Vuković, uz nekolicinu mlađih Slavonaca, od 2022. obnavljaju koncert u okviru novoosnova­ne udruge "Šokačka rapsodija". Tijekom 15 godina postojanja projekt Šokačka rapsodija uživo je pogledalo više od 30.000 ljudi. T.kvorka ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia