Glas Slavonije

Svjedočans­tvo o Kniferu u Osijeku i s Osijekom

-

Dokumentar­na izložba “Knifer i Osijek”, organizira­na u povodu 100. obljetnice rođenja hrvatskog slikara Julija Knifera, rođenog u Osijeku 23. travnja 1924., otvorena je u osječkom Državnom arhivu. Zamišljena je kao zajednički projekt osječkog Arhiva i Muzeja likovnih umjetnosti, uz sudjelovan­je i doprinos Kniferove kćeri Ane Knifer i velikog poznavatel­ja Kniferova umjetničko­g rada, povjesniča­ra umjetnosti Zvonka Makovića i drugih stručnjaka. Autor izložbe i ravnatelj osječkog Arhiva Dražen Kušen istaknuo je kako je Ana Knifer stavila na raspolagan­je cijelu pismohranu i obiteljsku ostavštinu svoje obiće se u sklopu obilježava­nja telji, posebice fotografij­e, 100. obljetnice rođenja odrdokumen­te i skice Kniferožat­i i predavanje o Kniferu vih djela, s pomoću kojih te predstavlj­anje kataloga su u Arhivu sastavili “svojeizlož­be u sklopu OLJK-A. vrsni meandar slika i riječi, Zvonko Maković ocijenio je koji svjedoče o Juliju Kniferu da je “izložba važna jer pou Osijeku i s Osijekom u prokazuje Knifera prije Knifera, teklih 100 godina”. njegovo ishodište, životno i - Izložba prati Knifera od umjetničko, prikazuje prve obiteljsko­g podrijetla, njeradove, koje je radio još u govih osobnih i obiteljski­h djetinjstv­u, a što je poslije raveza s Osijekom, kroz djezvio u fascinantn­u karijeru, tinjstvo i školovanje, do prkoja se sve više prepoznaje”. vih umjetnički­h poteza - kaIstiče kako je on jedinstven zao je Kušen, dodavši kako slikar u hrvatskoj umjetnosti druge polovine 20. stoljeća, a prepoznat je kao jedan od najvećih umjetnika prošloga stoljeća. Iskorak koji je postigao oko 1960. bio je velik i vrijedan ne samo za našu umjetnost nego i za europsku i globalnu. Bio je poznat po dosljednos­ti i radikalizm­u, što se više prepoznaje nakon njegove smrti nego za života.

Izaslanica ministrice kulture i medija Ivana Sudić kaže kako Knifer pripada u sam vrh hrvatskog likovnog stvaralašt­va, a njegov umjetnički opus obilježio je 20. stoljeće. - Rijetki su umjetnici uz koje toliko jasno povezujemo slikarski motiv, kao što je Kniferov meandar. Knifer je svojim stvaralašt­vom zadužio hrvatsku likovnu umjetnost, a, uz brojna druga imena, Osijek je stavio na kartu hrvatske likovne umjetnosti - kazala je Sudić, dodavši kako prikupljen­a građa donosi novi pogled i nove podatke za proučavanj­e njegovih djela.

Izložbu je otvorila Ana Knifer istaknuvši kako njezin otac vjerojatno ne bi bio to što je bio da nije odrastao u Osijeku, kozmopolit­skom i otvorenom gradu, kakav je bio do početka Drugog svjetskog rata. Izložba je postavljen­a uz sufinancir­anje Ministarst­va kulture i medija, OBŽ-A i Grada Osijeka. T.K./H ■

Ana Knifer je stavila na raspolagan­je cijelu pismohranu i obiteljsku ostavštinu svoje obitelji

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia