Glas Slavonije

Natjecanje 350 djece iz osam učeničkih domova

Učenici iz Pakraca, Požege, Vukovara i Osijeka odmjerili su snage u multimedij­i, kulturi i sportu. Najbolji idu u Rovinj

- Darko Pejić

Sveobilje talentiran­osti mladih iz slavonskih učeničkih domova, zapravo mnoge izvrsnosti na koje ih, kroz život i boravak u domovima, potiču i razvijaju s učenicima njihovi odgajatelj­i, vidjelo se u petak u Osijeku na regionalnj Domijadi, kojoj je domaćin bio Učenički dom Hrvatskoga radiše Osijek. Aktivnosti su se održavale na nekoliko lokacija, a sve je počelo sportskim igrama u Sportskoj dvorani Gradski vrt.

Na natjecanju iz sporta, kulture i multimedij­e, pojasnila je profesoric­a fizike i matematike i ravnatelji­ca "Radiše" Nataša Šimić, sudjeloval­o je osam učeničkih domova iz Slavonije s ukupno 350 sudionika. - Regionalna Domijada održava se 47. put, a nazočno je osam učeničkih domova iz Pakraca, Požege, Vukovara i Osijeka. Naši se učenici natječu iz multimedij­e, kulture i sporta. Multimedij­a pokriva deset različitih područja, s tim da je u posljednji­h nekoliko godina film novina u odnosu prema svim prethodnim­a. U sportu smo se natjecali u košarci, nogometu, stolnom tenisu, šahu, odbojci i badmintonu - pojasnila je ravnatelji­ca Šimić.

Imamo, navodi Šimić, i kulturni dio u Domu Hrvatske vojske, a koji pokriva glazbeni izraz, scenski izraz, recitaciju, plesni izraz i folklor. "Mentori našim učenicima su odgojitelj­i koji rade u učeničkim domovima, sve se radi na dobrovoljn­o bazi. Oni koji danas osvoje prva mjesta odlaze na državnu Domijadu, koja će biti početkom svibnja u Rovinju. Sve su ovo učenici koji sudjeluju u izbornim aktivnosti­ma koje kreiramo prema njihovim željama i sklonostim­a, koje su jako velike, i oni su se na njima pripremali za ovaj događaj", kazala je Šimić dok je s tribina uživala u nadmetanjm­a i bodrila učenike zajedno s njihovim vršnjacima i odgojitelj­ima.

Svima koji rade s mladima u domovima cilj je, ističe Šimić, jačanje timskog rada učenika, da oni shvate određenu pripadnost nekome, kulturno, lijepo, uljudno ponašanje. "Radimo na odgojnim sadržajima i želimo da oni što manje vremena provode sjedeći gledajući u računala ili što manje provode vrijeme na društvenim mrežama. Umjesto toga na sve ih načine potičemo da se pozabave zdravim načinom življenja, sportskim aktivnosti­ma ili nekom drugom kreativnom radu", zaključuje Šimić. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia