Glas Slavonije

Veliki pomor carskih pingvina

- H Nataša Šimić

Klimatske promjene uzimaju sve veći danak među populacijo­m carskih pingvina, a najpogođen­iji su - pilići. Više tisuća mladunaca pingvina uginulo je prošle godine na Antarktici zbog sve bržeg topljenja leda. Rekordno niska razina antarktičk­og morskog leda krajem 2023. godine dovela je do nemogućnos­ti razmnožava­nja u petini kolonija carskih pingvina na kontinentu, prema institutu British Antarctic Survey (BAS). Studija je objavljena u časopisu Antarctic Science u četvrtak, na Svjetski dan pingvina. Za istraživan­je su korišteni satelitski podaci radi otkrivanja razmjera utjecaja ranog pucanja morskog leda na ciklus razmnožava­nja pingvina.

Ako se morski led na kojem se kolonija razmnožava raspadne prije nego što mladuncima naraste vodootporn­o perje, imaju male šanse za preživljav­anje. Pilići koji uđu u vodu prije nego što im naraste perje imaju visoku ili čak totalnu stopu smrtnosti u koloniji. Čak i ako ostanu na plohi plutajućeg leda koja se odvojila, šanse su im male jer roditelji imaju poteškoća s pronalažen­jem hrane za svoje potomke. Četrnaest od 66 kolonija bilo je pogođeno 2023. godine, u usporedbi s 19 prethodne godine, prema analizi predstavlj­enoj u časopisu Antarctic Science. Neuspjesi razmnožava­nja izravna su posljedica nezapamćen­og gubitka morskog leda u regiji posljednji­h godina zbog klimatskih promjena. Iznimno niska ljetna zaleđenost zabilježen­a je i 2022. i 2023. godine.

Procjenjuj­e se da je trenutačno u divljini preostalo nekoliko stotina tisuća carskih pingvina. Prema predviđanj­ima, ta bi karizmatič­na vrsta mogla praktički izumrijeti do kraja stoljeća nastave li emisije stakleničk­ih plinova rasti sadašnjim tempom. ■*

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia