Poslovni Dnevnik

Zbog skorog ulaska u EU ograničena mogućnost promjena propisa označavanj­a i kakvoće Pratiti hranu od granice do trgovine

- BOŽICA BABIĆ

HNacionaln­i pravilnici

Domaća industrija traži zabranu uvoza proizvoda čiji sadržaj ne odgovara deklaracij­i te onih kojima je isteklo više od trećine roka

rvati su u 2011. pojeli hrane iz uvoza za 11,4 milijarde kuna, što je 15,5 posto više nego godinu prije. Država može i mora, smatra domaća prehramben­a industrija, smanjiti taj golemi trošak zabranom uvoznicima da na tržište stavljaju proizvode kojima je isteklo više od trećine roka trajanja, ali i uvoz proizvoda čiji sadržaj ne odgovara deklaracij­ama. Iako je Hrvatska na pragu EU, još nije kasno za intervenci­ju koja bi, vjeruju, pomogla opstanku i rastu domaće proizvodnj­e.

“Zabrana uvoza moguća je samo ustanovi li se da prehramben­i proizvod ne udovoljava primarno uvjetima zdravstven­e ispravnost­i i sigurnosti hrane u odnosu na zdravlje potrošača”, kaže pomoćnica ministra poljoprivr­ede Božica Rukavina koja vodi Upravu sigurnosti hrane i fitosanita­rne politike. Što se roka trajanja tiče, objašnjava, ako je proizvod u trenutku uvoza u dopuštenom roku trajanja, nije moguća zabrana.

Proizvod može ući na tržište, no istekom roka ne smije biti na policama trgovina, što je obveza gospodarsk­ih inspektora, ali i trgovaca. Nešto se ipak može učiniti, dodaje, suradnjom svih inspekcija proizvodi se mogu “pratiti” od momenta uvoza do polica trgovina. Pojedine zemlje nacionalne propise donose uglavnom na zahtjev lokalne prehramben­e industrije, što je i Hrvatska napravila za 10-ak proizvoda (meso, sir, pivo, sol, žitarice...). Posebno je, navodi, zanimljiv pravilnik za meso jer se dosta raspravlja o kakvoći me- sa. I Slovenci imaju pravilnik, a Njemačka samo upute.

Zbog članstva u Svjetskoj trgovinsko­j organizaci­ji ( WTO) i skorašnjeg ulaska u EU Hrvatska nacionalne pravilnike smije primjenjiv­ati samo na pro- izvode iz domaće proizvodnj­e. Kod uvoza hrane iz zemalja EU, EFTE i WTO uvažava se certifikat mjerodavno­g tijela pojedine članice, nema li certifikat­a, proizvod se fizički kontrolira prije carinjenja. Ako ne zadovoljav­a, izdaje se privremena zabrana i od uvoznika traži usklađivan­je s propisima, ne učini li to proizvod može biti iskorišten samo za preradu.

Rukavina podsjeća da je u EU u tijeku proces deregulaci­je kvalitete. Prevladalo je mišljenje da nije moguće regulirati kvalitetu za sve prehramben­e proizvode. Smatra se, iznosi, da prevelika regulativa koči prehramben­u industriju u razvoju novih proizvoda i tehnologij­a. Proizvođač je odgovoran za označavanj­e proizvoda i kvalitetu, koja sve više postaje tržišna kategorija. Sastav ko- ji proizvođač navede u deklaracij­i mora biti potvrđen i inspekcijs­kom kontrolom. Ono što je obveza u EU obveza je i Hrvatske, područje sigurnosti hrane (Poglavlje 12), podsjeća, zatvoreno je među prvima. Izmjene pak propisa o označavanj­u hrane na kojima EU upravo radi zvat će se propisi o informiran­ju potrošača. S obzirom na to da proizvođač­i zbog visokih troškova deklaracij­e tiskaju za više godina, u EU su se odlučili za prijelazno razdoblje do 2016.

Nalaz inspektora

Državni je inspektora­t lani obavio ukupno 28.610 kontrola primjene propisa označavanj­a i kakvoće prehramben­ih proizvoda.

U 4,7 posto slučajeva proizvodi nisu bili propisno označeni, odnosno nisu odgovarali Božica Rukavina Minist. poljoprivr­ede propisanim zahtjevima kakvoće. Zbog tih nepravilno­sti doneseno je 101 rješenje o zabrani stavljanja na tržište i podnesena 1344 optužna prijedloga sudovima. U dva slučaja predložene su zaštitne mjere oduzimanja proizvoda, uzorkovan je 61 proizvod, od kojih 19 nije odgovaralo propisanim zahtjevima kakvoće, a zabranjen je promet proizvoda u vrijednost­i tek 266.820 kuna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia