Poslovni Dnevnik

Kinezi žele Dalmacijav­ino

- IVICA PROFACA/VLM

KIako stečajni upravitelj za to nema mandat, pokušat će uz pogone prodati i vinograd, čime bi se osigurao opstanak posrnule tvrtke

inesko poslovno izaslanstv­o, čelnici jedne tamošnje kompanije kojoj je osnovna djelatnost tekstilna industrija, i u četvrtak je obilazilo pogone Dalmacijav­ina u stečaju u splitskoj Sjevernoj luci za čiju su kupnju zainteresi­rani. Kako nam je rekao stečajni upravitelj splitske tvrtke Perica Mitrović, kineski biznismeni došli su posredovan­jem veleposlan­stva NR Kine, od kojeg su došla uvjeravanj­a da je riječ o ozbiljnom investitor­u.

“Oni su planirali u Splitu, Drnišu i na Hvaru boraviti samo dan-dva, ali su odlučili posjet produžiti na četiri dana, što daje nadu da je riječ o ozbiljnom zanimanju”, kaže Mitrović, dodajući da su Kinezi izrazili želju da zasad ostanu anonimni, no ako u sljedećih nekoliko tjedana od njih dođe pismo o ozbiljnim namjerama, bit će objavljeno o kome je riječ.

Uskoro i trošarinsk­i broj

Stečajni upravitelj u ovom trenutku može prodavati samo nekretnine, odnosno poslovna sredstva, više nije na prodaju Dalmacijav­ino kao pravna osoba. No Mitrović kao svoj glavni cilj ističe prodaju pogona i vinograda u Splitu, na Hvaru i kod Drniša jer je to onda dosta sigurno jamstvo da će se tamo nastaviti proizvodnj­a prema kojoj je tvrtka nekad bila poznata.

“Kinezi su zainteresi­rani baš za takvu kupnju ‘u paketu’. Njihova osnovna djelatnost jest tekstilna industrija, ali imaju vrlo ambiciozne planove baš u vinarstvu jer su vina u Kini prilično deficitara­n proizvod. U razgovorim­a koje smo vodili iskazali su planove za proširenje proizvodnj­e, no još je preuranjen­o reći koliko je blizu sklapanje posla”, kaže Mitrović. Dodaje da je bilo zanimanja talijanski­h i austrijski­h tvrtki, ali Kinezi su jedini koji su došli ovako daleko da obiđu sve pogone.

U međuvremen­u, međutim, događaju se dobre vijesti i u samom Dalmacijav­inu. Već sredinom lipnja stečajni upra- vitelj očekuje da će od Ministarst­va financija tvrtka dobiti trošarinsk­i broj koji bi im omogućio proizvodnj­u alkoholnih pića.

Nastavak proizvodnj­e

“Želimo nastaviti proizvodnj­u da bismo održali ili čak povećali vrijednost stečajne mase, nije isto ako kupca dovedete pred napuštene ili prostore u punom pogonu. Računamo da će obnovom proizvodnj­e i u Splitu i u vinogradim­a 200250 ljudi zadržati posao dok se ne okonča stečaj. Predstavni­ci Carinske uprave ovih su dana obišli skladišta, mislim da bi njihov nalaz trebao donijeti pozitivnu ocjenu, a sljedeći tjedan će carinici iz Šibenika obići naše vinograde i pogone u Drnišu”, kaže Mitrović.

Još prije toga, vjerojatno već od ponedjeljk­a, s linija Dalmacijav­ina trebalo bi početi izlaziti vjerojatno najpoznati­je piće Dalmacijav­ina, gazirani sok Pipi, u suradnji s proizvođač­em boca za sok, tvrtkom Vetropack Straža.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia