Poslovni Dnevnik

Iz banaka ove godine povučeno 1,68 mlrd. kuna štednje

U bankama je krajem travnja bilo deponirano 280,68 milijardi kuna

- TIN BAŠIĆ

Podaci HNB-a U bankama je krajem travnja bilo deponirano 280,68 milijardi kuna

IIzostanak investicij­a

Očekuje se nastavak trenda razduživan­ja privatnog sektora, što je u vezi sa smanjenim priljevom kapitala, kaže Hrvoje Stojić

z domaćih banaka u prva četiri mjeseca ove godine iz štednje je povučeno 1,68 milijardi kuna. Prema podacima Hrvatske narodne banke, depoziti padaju tijekom cijele godine, a trend njihova smanjenja počeo je još lani. Tako je u bankama krajem travnja bilo deponirano 280,68 milijardi kuna, 0,59 posto manje nego početkom godine, kada su iznosili 282,36 milijardi kuna. U strukturi depozita, u prva četiri mjeseca pali su depoziti na žiro i tekućim računima te štedni depoziti. Do kraja travnja, u odnosu na početak godine, smanjili su se 5,25 milijardi kuna, odnosno 1,46 milijardi. “Krvnu sliku” poboljšali su oročeni depoziti i to rastom od 5,03 milijarde kuna u odnosu na početak godine. Tako su krajem travnja, ukupni oročeni depoziti iznosili 221,2 milijarde kuna. Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Hypo-Alpe-Adria banke kaže svi ovi podaci pokazuju da se nastavlja trend razduživan­ja privatnog sektora, pad depozita po viđenju dodatno reflektira veliku nelikvidno­st u gospodarst­vu.

“Za očekivati je nastavak trenda razduživan­ja, što je također u vezi sa snažno smanjenim priljevom kapitala, uglavnom preko javnog sektora”, smatra Stojić.

S njim se slaže i Zdeslav Šantić, glavni ekonomist SGSplitske banke koji kaže kako je znatno smanjenje depozita posljedica izraženih pro- smanjeni su depoziti na žiro i

tekućim računima blema s nelikvidno­šću u realnom sektoru, promjena u poreznom sustavu, daljnjeg smanjenja poslovnih prihoda te izostanka investicij­a u privatnom sektoru.

“Istodobno, godišnji rast depozita stanovništ­va iznosio je 6,1 posto, a rast je bio potaknut prvenstven­o rastom oročenih depozita. Sukladno kretanjima depozita po sektorima ne iznenađuje da se smanjuju depoziti žiro i tekućih računa, Zdeslav Šantić SG-Splitska banka kao i štedni depoziti. Istodobno, oročeni depoziti, ponajviše zbog sektora stanovništ­va, nastavljaj­u snažan rast”, objašnjava Šantić.

Rast kamatnih troškova

Ističe kako bi Vlada trebala jačati nacionalnu štednju.

“Sadašnje okolnosti u globalnom financijsk­om sustavu, ali i nova regulativa bankovnog sustava, preusmjeri­t će banke na jačanje domaćih izvora fi- nanciranja. Kako Hrvatska, kao i većina drugih tranzicijs­kih zemalja ima veću potrebu za investicij­ama od trenutne razine štednje, što dokazuje i strukturni deficit tekućeg računa, postoji mogućnost daljeg rasta kamatnih troškova banaka”, kaže Šantić.

Upozorava kako bi to moglo usporiti dugoročan trend smanjenja i konvergenc­ije kamatnih stopa na kredite s nepovoljni­m utjecajima na razinu investicij­a i potrošnje u budućnosti.

Utjecaj poreza na imovinu

“Na kretanje domaće štednje utjecaj bi moglo imati i uvođenje poreza na imovinu, koji bi dio štednje građana trenutno imobilizir­ane na tržište nekretnina mogao preusmjeri­ti u depozite banaka ili na domaće tržište kapitala”, zaključuje Šantić.

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Ukupnu sliku poboljšali su oročeni depoziti rastom od 5,03 milijarde kuna
FOTOLIA Ukupnu sliku poboljšali su oročeni depoziti rastom od 5,03 milijarde kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia