Poslovni Dnevnik

Svako zapošljava­nje u javnom sektoru mora biti javno obznanjeno

(SDP)

-

Peđa Grbin (SDP), koji je sa samo 27 godina otvorio svoj privatni odvjetničk­i ured u Puli, veliki je zagovornik poticanja razvoja malih i srednjih poduzetnik­a. Usmjerili smo se, upozorava, na megalomans­ke projekte zaboravivš­i pritom važnost onih malih. vjetnici su oni koji kontrolira­ju je li u određenim aktivnosti­ma povrijeđen zakon. Ako smatraju da jest, pokreću sudske postupke, te njihov rad nadzire sud. No, što kad oni nisu pokrenuli sudski postupak? Kad na prvu loptu pogledam tu ideju, ona nije, što bi se reklo, bez vraga.

Ni trodioba vlasti u tom slučaju ne bi bila povrijeđen­a, jer koliko god Državno odvjetništ­vo bilo pravosudna institucij­a, ono je i produžena ruka izvršne vlasti koja određuje kaznenu politiku. Tu se, međutim, postavlja i pitanje uravnoteže­nja. Osnivanju tog tijela mora prethoditi i stručna i politička rasprava. to trebalo zvati javnim natječajem, no svako javno poduzeće ili ustanova prije nego što zaposli nekog mora javno obznaniti potrebu za zapošljava­njem. O tome sam s ministrom Mrsićem već razgovarao i razgovarat ću sve dok me ili glatko ne odbije ili to ne usvoji. Prva reakcija mu je pozitivna. Pitanje nezakonito­sti objekata ne rješava se zabranom njihova prometa nego boljim radom inspekcije. Tek tada možemo govoriti o borbi protiv nezakonita postupanja. Paradoksal­no je da praktički jedini u svijetu propisujem­o da je bespravna gradnja kazneno djelo, a dok je taj zakon još na snazi legalizira­mo posljedice tog djela.

 ?? PIXSELL ?? Peđa Grbin ima vlastiti odvjetničk­i ured u Puli Hoćete li se kao zastupnik zauzeti za prijedlog labinskoga SDP-a da trgovačka društva u vlasništvu države ili lokalne samouprave moraju objaviti javni natječaj za nova radna mjesta?
PIXSELL Peđa Grbin ima vlastiti odvjetničk­i ured u Puli Hoćete li se kao zastupnik zauzeti za prijedlog labinskoga SDP-a da trgovačka društva u vlasništvu države ili lokalne samouprave moraju objaviti javni natječaj za nova radna mjesta?
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia