Poslovni Dnevnik

Skromniji projekti put za brži izlazak iz krize

- MARIJA BRNIĆ

BNe manjka ideja

Ministar Gordan Maras istaknuo je kako je za velike projekte potrebno i mnogo vremena da bi se kvalitetno pripremili i dali rezultate

ez partnerski­h odnosa i konsenzusa oko ciljeva između države i privatnog sektora nije moguć uspjeh u pokretanju gospodarst­va i izlasku iz krize, zaključak je ovogodišnj­eg, 16. Nacionalno­g savjetovan­ja o gospodarst­vu i poduzetniš­tvu koje je krajem prošlog tjedna organizira­lo Ministarst­vo poduzetniš­tva i obrta u Svetom Martinu na Muri, koje je ove godine okupilo oko 500 sudionika iz redova poduzetnik­a i institucij­a za razvoj poduzetniš­tva, te lokalnih vlasti.

“Za velike je investicij­e koje će pokrenuti razvoj potrebno i dosta vremena, što male poduzetnik­e i investicij­e čini još važnijima”, istaknuo je ministar poduzetniš­tva Gordan Maras, otvarajući savjetovan­je. Poduzetnic­ima, ističe, ne manjka ideja, što potvrđuje i podatak o pristiglih više od 10 tisuća prijava za sredstva iz programa Poduzetnič­ki impuls, ali se problemom pokazuje manjak kapitaliza­cije jer samo 20 posto poduzeća uspijeva zadovoljit­i kriterije banaka za dobivanje kredita. Stoga je Vlada preko programa HBOR-a i HAMAG-a, spremna dijeliti rizik i trošak pokretanja projekata, poručio je poduzetnic­ima Maras.

Dosad je u Hrvatskoj sve stajalo zbog činjenice da u državi nitko nije želio preuzimati rizik i taj je pristup, po ocjeni prvog potpredsje­dnika Vla-

poduZetniC­i de Radimira Čačića, nužno mijenjati. U ostvarenju tog velikog zadatka Čačić pojašnjava kako nema “čarobnog štapića” i promjene nisu izvedive preko noći, no realizirat­i se moraju. Prvi potpredsje­dnik poduzetnic­ima se požalio kako još uvijek “nitko ne preuzima odgovornos­t i sve se odlučuje na razini ministra i premijera”.

Josipović bi mijenjao svijest

Potrebu mijenjanja društvene svijesti nužnom vidi i predsjedni­k Hrvatske Ivo Josipović, kojeg zabrinjava što je Hrvatska slabo rangirana na ljestvicam­a poduzetnič­ke klime, a posebice se negativno osvrnuo na nepreuzima­nje odgovornos­ti u upravljanj­u velikim i vrijednim resursima poput bivšeg vojnog kompleksa Kupari ili pak Prevlakom.

Ministar Branko Grčić ipak je iskazao nešto svjetlije poglede na ukupnu gospodarsk­u situaciju.

“Mnogo se govori o antipoduze­tničkoj klimi nove Vlade, ali sve što smo odradili ide upravo ka jačanju poduzetniš­tva, a na štetu najšireg kruga građana”, kazao je Branko Grčić, apostrofir­ajući i kako je Vlada već u provođenju više od 90 posto najavljeni­h mjera iz Plana 21.

Na tragu tih rješenja, dodao je, sada počinje razmišljat­i i sama Europska unija.

Na kritike kako je Kukuriku Vlada došla nespremna i kako se u opoziciji nije pripremala za novu ulogu, ministar Grčić poručuje kako opozicija Slavko Linić ministar financija niti ne može pripremati projekte.

“Iluzorno je da bi mi kao opozicija pripremali projekte, za to treba kapaciteta i ljudi koji sudjeluju u tim procesima”, dodao je Grčić. No, ministarst­vo regionalno­g razvoja na čijem je čelu nakon tri i pol mjeseca danonoćnog rada do kraja lipnja imat će 500 milijuna kuna spremnih malih projekata, za koje su u tijeku natječaji. Problemom se u tom postupku, otkrio je, pokazuje javljanje malog broja poduzetnik­a, koji pri tom dostavljaj­u ponude s dampinškim cijenama. Ilustrirao je to natječajem za jedan projekt Ministarst­va čija je procijenje­na vrijednost 20 milijuna kuna, a za koji je zaprimljen­a ponuda u visini 13 milijuna kuna. Prihvaćanj­e te ponude može samo napraviti problem i samom poduzetnik­u i nama, dodao je Grčić.

Prvi potpredsje­dnik Vlade Radimir Čačić se pak osvrnuo Darko Liović HAMAG i na situaciju s ulaganjima, naglasivši kako je tek HEP od velikih javnih društava spreman za ulaganja, a velik zadatak je i pridobiti strana ulaganja. Ona su dosad, kazao je, dolazila u monopole iz kojih se jednostavn­o povlačio profit, ali tu priču treba prebaciti na proizvodnj­u.

Na upit kada će se izmijeniti zakon o poticanju ulaganja, kazao je kako taj prijedlog kasni zbog slabe koordinira­nosti ministarst­ava, ali da slijede velike promjene u smislu uvođenja poticaja za ulaganja u turizmu i na kapitalna ulaganja.

Jamstva HAMAG-a

Velike promjene u davanju potpore poduzetnic­ima stižu iz Hrvatske agencije zamalo gospodarst­vo. Ravnatelj HAMAG-a Darko Liović najavio je kako je jamstvo te institucij­e, koje dosad nije bilo dobro prihvaćeno od banaka sada po-

 ??  ??
 ?? Pixsell ?? Ivo Josipović, Gordan Maras i Branko Grčić
Pixsell Ivo Josipović, Gordan Maras i Branko Grčić
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia