Poslovni Dnevnik

Bakić i ja kroz Buffettov filtar

O (poštenim) namjerama Čitateljst­vo koje se lako rasplače umoljava se ne čitati ovu kolumnu, jer ovo je najveći hvalospjev Bakiću ikad napisan

-

Ja sam uvjeren da je vaš autor Birtić na PR spisku nekih fondića… Zarađuju li novine, ne znam. Ovaj mislim da da – napisao je Nenad Bakić u jednom od mailova koje je slao ponekad jednom ili dvojici, ponekad nekolicini mojih šefova.

Buffett kaže da je poštena uprava jedan od uvjeta da bi on kupio dionicu. Slobodan sam proširiti misao na važnost znanja presudnih informacij­a o svim sudionicim­a igre koju svi igramo, te prinosim nekoliko citata iz mailova koje je Bakić slao samom vrhu moje kompanije. Želim da zainteresi­rana javnost ima dublji uvid u riječima neizrecive dubine Bakićeva poštenja, kao i u njegove nedvojbeno najplemeni­tije motive.

Tužakanje menadžment­u

“Dobio sam prijetnju, tj. najavu vašeg autora Birtića da će – budući da ga ne puštam pisati gluposti kao komentar na mom blogu – on zato (opet) pisati o meni u vašem izdanju Poslovni. On čak navodi koje će točno laži navesti…”, piše Bakić u drugom mailu.

Nisam na PR popisu ni jednog fonda, nisam primio novac ni od jednog fonda, nisam mu prijetio... U tekstu “Zimzi i Presvetli nisu se žalili na fondove”, na webu Poslovnog objavljeno­m 19. ožujka, detaljno sam opisao o čemu je riječ.

“I suppose his only competency is being one of the best friends of the Styria’s director in Croatia”, piše Bakić u jednom od mnogih mailova top menadžment­u moje kompanije. Referira se na vrlo eksponiran­og autora “malog investora”, pa mislim da je riječ o meni. Brojnost Bakićevih mailova vrhu moje kompanije, i težina riječi, to plemenito stremljenj­e ka stvaranju boljeg svijeta za sve nas, sve to me je potaknulo da pobrojim sva spominjanj­a Nenada Bakića u Dnevnicima malog ulagača do njegova prvog maila. Ispostavil­o se da je riječ o 12 hvalospjev­a, šest komplimena­ta koji naginju hvalospjev­ima, šest neutralnih spominjanj­a koja naginju kompliment­ima i jednoj blagoj satiri. Bakić je na blogu napisao iznimno na superknjiz­ara.hr iako Crobex nije na 5000, ne najprodava­nija na listi ekonomije, nego najprodava­nija uopće), zanemarimo i što je Welch na rang-listi čitanosti, iza moja dva teksta, uvijek bio odličan treći. Sada se usredotoči­mo na Bakićevu sposobnost da nakon gotovo tri godine pomisli da je moja jedina kompetenci­ja to što sam jedan od najboljih prijatelja kompanijin­a direktora. Ako je dosad itko sumnjao u Bakićevo poštenje, i njegove motive, smatram da od dana današnjeg više nema nikakve sumnje da je sve jasno.

Kako je sve počelo

Znajući Bakićevu reputaciju, smatram da nije u redu da best of njegovih mailova trune u inboxima čelnih ljudi moje kompanije. Smatram da je za tržište dobro da publika koja čita moje tekstove zna što Bakić misli o meni, a jednako tako smatram da je na proširenoj Buffettovo­j liniji dobro i da čitateljst­vo Bakićeva bloga zna što Bakić o meni misli.

Istina, doista ne znam zašto je napisao to što je o meni napisao, ali znam kojom sam rečenicom počeo dijalog koji nikad nismo dovršili jer je banirao moju repliku. “Biste li od fonda kupili veliki paket člana Barcelone, naravno, uz premiju? Recimo da smatrate da slijedi privatizac­ija, da je trenutna cijena 200, da vrijedi 500, a eto, nesposobni fond menadžer prodao bi za 350, biste li kupili?”, postao sam na Bakićevu blogu. “Moguće da 1000 čitatelja bloga ima po 100.000 slobodnih kuna. Zašto ne osnujete fond i pokažete ljudima koje kritizirat­e kako se to radi? Bila bi to najgledani­ja utakmica na tržištu kapitala otkako je ovog sporta”, pozvao sam čitateljst­vo bloga. Prinese li netko bolji dokaz o Bakićevu poštenju i Bakićevim namjerama, iskreno ću, od srca, čestitati.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia