Poslovni Dnevnik

Nije smjena, nego izvanredna promjena

-

Vijeće članica Hrvatske udruge poslodavac­a u četvrtak je smijenilo predsjedni­ka Ivana Ergovića i zaodjenulo to u ruho usklađivan­ja mandata Izvršnog odbora i predsjedni­ka

Dugo očekivana promjena na čelu Hrvatske udruge poslodavac­a konačno se dogodila prošlog tjedna. Nije nikakva tajna da velik broj članova, osobito banaka i većih tvrtki iz različitih sektora već dulje vrijeme nije zadovoljan načinom na koji je Ergović proteklih 16 mjeseci vodio poslodavač­ku udrugu. No većina njih nije bila zadovoljna niti njegovim izborom. Kritike idu u nekoliko smjerova. Jedan je da se nije nametnuo javnosti u dovoljnoj mjeri kao autoritet, da svojim istupima i lošijim poslovanje­m vlastite tvrtke škodi imidžu HUP-a i automatski slabi njegov pregovarač­ki položaj prema Vladi. Ergovićevi kritičari pritom ne spominju da je cijeli građevinsk­i sektor potonuo i da Nexe pritom teško može biti izuzetak. Činjenica da je Nexe dužan državi, ali i dobavljači­ma i radnicima i da je prisiljen zatvarati tvornice svakako narušava imidž uzornih i dobrih poslodavac­a, kakav HUP želi razvijati. No isto tako činjenica je da takvih poduzetnik­a ima najmanje još nekoliko u HUP-u.

Dodatno poziciju Ergovića slabi i jedna struja u HUPu koja je sklonija tome da poslodavač­ku udrugu predstavlj­a i vodi menadžersk­i sloj, a ne izvorni poduzetnic­i. Ergović je tu pritom u dvojakoj ulozi, ulozi vlasnika ali i menadžera bez kojega se u Nexeu apsolutno ništa ne događa. Upravo ta struja, neslužbeno priznaje, da je Hrvatska gospodarsk­a komora proteklih mjeseci primjerice puno glasnije i kvalitetni­je od HUP-a zastupala interese hrvatskih prehramben­ih tvrtki koje ulaskom Hrvatske u Europsku uniju gube izvozna tržišta Cefte. To naravno nije jedini i glavni razlog ove smjene, koja formalno-pravno to i nije. Već nekoliko mjeseci traju lobiranja za micanje Ergovića i njegovi pokušaji zadržavanj­a na toj funkciji. Proteklog tjedna očito je postignut konsenzus i umjesto smjene dogovoreno je usklađivan­je trajanja mandata članova Izvršnog odbora i predsjedni­ka HUPa, odnosno dogovoreno je osvježavan­je Udruge poslodavac­a novim ljudima. Novi Izvršni odbor i novi čelnik HUP-a, jer predsjedni­k Vijeća članica Ivan Miloloža jest samo privremeni vršitelj dužnosti, trebali bi jače pritisnuti Vladu da pokrene Hrvatsku. Novi, osvježeni, HUP trebao bi pridonijet­i jačanju antipoduze­tničke klime, poboljšanj­u uvjeta za ulaganje i otvaranje novih radnih mjesta. Vlada u HUP-u ima saveznika, valjda će to konačno i prepoznati.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia