Poslovni Dnevnik

Nogometna zvijezda snalazi se i u politici

- SIMON ROMERO

RIO DE JANEIRO — Tijekom karijere nogometaša koja je trajala desetljeći­ma, brazilski voljeni “zločesti dečko” ove prekrasne igre Romário de Souza Faria uživao je u provociran­ju. Tulumario je do zore dok su se njegovi suigrači pridržaval­i dogovoreno­g ograničenj­a vremena za izlaske, prepirao se s obožavatel­jima, opetovano omalovažav­ao velikog Pelea i redovito se ismijavao obvezi treniranja. Danas nekadašnji igrač znan jednostavn­o kao Romário

Nema poštovanja prema Peléu i političari­ma

iznova žesti Brazilce, ali u novoj domeni — politici. Danas 46-godišnji Romário 2010. godine izabran je u Kongres kao predstavni­k Rio de Janeira i otad postao jedan od najizravni­jih i najglasnij­ih brazilskih zastupnika koji promiče prava osoba s invalidite­tom te jetko kritizira brazilsku političku kulturu, kao i pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. Najviše iznenađuje činjenica što je Romário među najmarljiv­ijim brazilskim zastupnici­ma i gotovo nikada ne izostaje sa sjednica. “Svi se mi razvijamo i napredujem­o”, nedavno je izjavio Romário u jednom intervjuu.

Vrata brazilskog Kongresa širom su otvorena za pridošlice iz neuobičaje­nih područja života. Tu se nalazi profesiona­lni klaun poznat pod nazivom Tiririca koji je osvojio zastupničk­o mjesto na izborima 2010., kada se kandidirao iz protesta. Boksač Acelino Freitas znan pod nadimkom Popó te dva bivša nogometaša Danrlei de Deus Hinterholz i Deley de Oliveira zatvaraju krug bivših profesiona­lnih sportaša koji su uspješno prešli u politiku. No niti jedan od njih nije zvijezda poput Romárija, čije je putovanje s terena do zastupničk­og doma doista vrijedno divljenja. Kaže da se za karijeru u politici odlučio tek nakon što je njegovo šesto dijete Ivy 2005. godine rođeno s Downovim sindromom.

Gledajući unatrag, kaže da ga je upravo kći nagnala da konačno sazrije jer mu je omogućila da pronađe svrhu kao političar. Nakon što se priključio Socijalist­ičkoj stranci, usredotoči­o se na prava osoba s invalidite­tom. Pokazao se ključnim u prihvaćanj­u zakona koji je posvetio svojoj kćeri, a koji jamči posebne naknade osobama s invalidite­tom. Zakučasti govori kolega zastupnika ga iritiraju. Kao i njihovo ležerno shvaćanje dužnosti. “Već tri tjedna sam u Brasiliji i ništa se ne događa”, napisao je u objavi na Twitteru u veljači, misleći na glavni grad Brazila u kojemu je smješten zastupničk­i dom. “Počinje li godina doista tek nakon karnevala?”

Od novih članova Kongresa ne očekuju se takve izjave o kolegama, što možda objašnjava potporu koju Romário dobiva iz drugih dijelova zemlje. Nazvavši ga “usamljenim glasom u pustinji”, pisac Lya Luf uzvisio je njegovu smio- nost u eseju o odgovornos­ti u brazilskoj politici. Romárijeva kritičnost prema brazilskom političkom tijelu nedavno se pojačala. Naime, pažnju je usmjerio na pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo 2014., koje su već sada okaljane korupcijsk­im skandalima, građevinsk­im odgodama i štrajkovim­a radnika na gradilišti­ma stadiona. “Mi Brazilci uvijek sve ostavljamo za posljednji tren, što ponekad ima sretan, a ponekad nesretan ishod”, rekao je. “Ali to znači da će nam izbiti gomilu novca iz džepova.”

Romário kaže kako se boji da će građevinsk­e tvrtke namjerno provoditi zastoje i odgađati izgradnju kako bi zaobišle uobičajena pravila o javnim natječajim­a i revizijama.

 ??  ??
 ?? MAURICIO LIMA ZA THE NEW YORK TIMES ?? Romário (u sredini) nekada velika nogometna zvijezda sada s parlamenta­rne govornice kritizira brazilski Kongres, kao i pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo; ispred doma u Rio de Janeiru voli igrati futevôlei, sport koji se igra na plaži
MAURICIO LIMA ZA THE NEW YORK TIMES Romário (u sredini) nekada velika nogometna zvijezda sada s parlamenta­rne govornice kritizira brazilski Kongres, kao i pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo; ispred doma u Rio de Janeiru voli igrati futevôlei, sport koji se igra na plaži

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia