Poslovni Dnevnik

Mrsić: E-radna knjižica od 1. siječnja 2013.

Ministar najavio i elektronič­ku prijavu/odjavu radnika u roku 24 sata

-

PPutem e-radne knjižice radnici će moći provjeriti jesu li im poslodavci uplatili doprinose i poreze

rvoga siječnja iduće godine u Hrvatskoj će početi primjena e-radne knjižice, koja će postati obvezna sa 1. srpnja 2013., kada Hrvatska uđe u Europsku uniju, čime “sive radne knjižice” odlaze u povijest, najavio je u ponedjelja­k ministar rada i mirovinsko­ga sustava Mirando Mrsić na 2. Fininoj konferenci­ji o elektronič­kom ili e-poslovanju. Najavio i uvođenje elektronič­ke prijave i odjave radnika (putem interneta), i to u roku 24 sata, a ne kao sada u roku osam dana. Time će se omogućiti bolja kontrola tržišta rada, pa i njegova “crnog” dijela, a sve je to, kako je kazao, dio sveobuhvat­ne informatiz­acija javne uprave koja je u tijeku i koju je ova Vlada označila izuzetno važnim procesom.

Cilj je osigurati slobodu kretanja radne snage, što traži i EU, kao i e-radne knjižice jer se ovakva kakva je u Hrvatskoj ne priznaje. Osim staža, kvalifikac­ija i obrazovanj­a u toj će knjižici biti upisane i specijaliz­acije koje netko ima, a radnicima će koristiti jer će putem nje moći provjeriti i jesu li im poslodavci uplatili doprinose i poreze i drugo, kazao je Mrsić.

Svemu tome prethodi po- vezivanje i ujedinjava­nje više baza podataka (mirovinsko­g, zdravstven­og, zavoda za zapošljava­nje, Regosa..) u jedinstven registar da se zna što se u sustavu događa. Mrsić je uvjeren i kako će se do iduće godine znatno povećati broj e-računa u Hrvatskoj, kojih je sada, po podacima koje je iznijela predsjedni­ca Uprave Fine Anđelka Buneta, oko 100 tisuća, i to većinom tvrtki.

Pomoćnik ministra gospodarst­va Vedran Kružić najavio je da Ministarst­vo gospodarst­va u suradnji s ICT sektorom priprema katalog investicij­a za ICT, istraživan­je i razvoj. Pokrenuta je i izrada analize o stanju e-poslovanja u Hrvatskoj.

 ?? PXL ?? “Sive radne knjižice” odlaze u povijest
PXL “Sive radne knjižice” odlaze u povijest

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia