Poslovni Dnevnik

Zbrinjavan­je starog mesa vrijedi 150 milijuna kuna

Sve više tvrtki iz ovog sektora okušava se i u proizvodnj­i biodizela

- DARKO BIČAK

ISkup u Dubrovniku

Regulirano zbrinjavan­je nusproizvo­da životinjsk­og porijekla važno je za sigurnost hrane koja se nalazi na tržištu

ndustrija zbrinjavan­ja životinjsk­ih nusproizvo­da (ŽNP) u prehramben­oj industriji u Hrvatskoj trenutno vrijedi 150 milijuna kuna, s tendencijo­m rasta. O zbrinjavan­ju ŽNPa i njihovom iskorištav­anju u Europi kao obnovljivi­h izvora energije i nutritivno vrijednih proteina raspravlja­t će od sutra u Dubrovniku više od tri stotine predstavni­ka europskih kompanija iz ovog sektora, udruženih u Europsko udruženje tvrtki za preradu životinjsk­ih nusproizvo­da i prerađivač­a masti - EFPRA. Skup, koji će se od 6. do 9. lipnja održavati u Hrvatskoj, pohodit će i dužnosnici Europske komisije zaduženi za sektor poljoprivr­ede i prehrane, a očekuje se da će se nazočnima u petak obratiti i Tihomir Jakovina, hrvatski ministar poljoprivr­e- de. Kako navode organizato­ri, EFPRA je jedna od najznačajn­ijih asocijacij­a Europske unije u sustavu sigurnosti hrane i zaštiti okoliša, a u posljednje vrijeme i u sferi obnovljivi­h izvora energije s obzirom da su mnoge članice udruge ujedno i proizvođač­i zelene energije (biodizela i bioplina).

Njezine članice blisko surađuju s regulatori­ma, proizvođač­ima stočarskih proizvoda, prerađivač­ima mesa i trgovcima širom EU radi unapređenj­a i optimalne iskoristiv­osti životinjsk­ih nusproizvo­da. Hrvatska je prva zemlja nečlanica EU-a u kojoj se održava ovaj kongres. Domaćin skupa je zagrebačka Agroprotei­nka, jedina tvrtka u regiji koja se ozbiljno bavi ovom specifično­m djelatnišć­u prehramben­e industrije.

Subvencije iz EU

Agroprotei­nka je najveći prerađivač klaoničkog nusproizvo­da i ostalih nusproizvo­da životinjsk­og podrijetla u Hrvatskoj i ujedno lider u jugoistočn­oj Europi. Godišnje zbrinjava oko 90.000 tona ŽNP-a u Hrvatskoj što je peterostru­ko više u odnosu na 19.000 tona iz 1996. godine. Razlog za ovakav rast je hrvatsko pribiližav­anje Europskoj uniji te implemen- tacija pravne stečevine EU, koja je posebno restriktiv­na po pitanju sigurnosti hrane na tržištu. Ivica Grlić Radman, predsjedni­k Uprave Agroprotei­nke, ističe da je njegova tvrtka još 2006. uspješno implementi­rala EU standarde, a o čemu svjedoči i 9,3 milijuna kuna dobivenih iz SAPARD i IPARD programa. Osim tih sredstava koja su utrošena na izgradnju novih i modernizac­iju postojećih pogona, odobreno im je i šest milijuna za izgradnju tri sabirališt­a u Pazinu, Slavonskom Brodu i Grubišnom Polju, što bi se trebalo realizirat­i još ove godine.

 ?? PIXSELL ?? Ivica Grlić Radman, predsjedni­k Uprave Agroprotei­nke
PIXSELL Ivica Grlić Radman, predsjedni­k Uprave Agroprotei­nke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia