Poslovni Dnevnik

Prodis, Orbico i One2play razgrabili Fižulićeve brendove

Prazninu na tržištu, koje posljednji­h godina bilježi pad, popunit će konkurenci­ja

- MAJDA ŽUJO

PJoš šira mreža

Prodis je dogovorio distribuci­ju Hasbroa, a Tomy je došao pod kapu Orbica

ropašću Magme na tržištu igračaka otvorio se cijeli segment brendova koje je ta kompanija zastupala pa su i ostali distribute­ri vidjeli priliku za preuzimanj­e Magminog kolača. Tako je Prodis u travnju je potpisao ugovor o suradnji s jednim od vodećih svjetskih proizvođač­a igračaka, kompanijom Hasbro, Orbico je u fazi preuzimanj­a brenda Tomy, a priliku za preuzimanj­e Magminih brendova iskoristit­i će i One2play.

Među brendovima koji su se prije mogli kupiti u Magminim Turbo limač trgovinama najveći i najpoznati­ji je Hasbro. Riječ je kompaniji koja je vlasnik igara poput Monopolyja, Scrabblea, Pictionary­a, Trivial Pursuita, Rizika i Clueda te brojnih popularnih igračaka. “U našem poslovanju namjera nam je imati snažan portfelj proizvoda kojima možemo kvalitetno konkurirat­i na hrvatskom tržištu. To nema veze s poslovanje­m drugih kompanija, nego se bazira na našoj vlastitoj procjeni o mogućoj poslovnoj prilici”, ističe Milivoj Librenjak, direktor Prodisa. Dodaje da kupci njihove igre mogu kupiti u svim vodećim trgovačkim lancima, a ne isključuje uvođenje drugih Magminih brendova.

“Nismo skloni poslovnoj suradnji ako nismo uvjereni da možemo pružiti kvalitetnu uslugu i servis kompanijam­a vlasnicama brenda. Ovdje prije svega mislim na distributi­vne kanale koje pokrivamo i u kojima Prodis djeluje u Hrvatskoj. Ako bude ade- kvatnih poslovnih prilika, rado ćemo ih razmotriti”, ističe Librenjak čija tvrtka, u segmentu igračaka poslovno surađuje i sa kompanijam­a poput Lega i Walt Disneya.

“Orbico je u fazi preuzimanj­a distribuci­je brenda Tomy kojeg je u prijašnjim godinama zastupalo društvo Magma. Početak distribuci­je Tomyja je predvideno u slijedećih 60 dana”, potvrdio nam je i Tihomir Prangovski, vodi- telj asortimana igračaka u Orbico grupi no nije želio otkriti planiraju li preuzeti još koji od Magminih brendova. No s obzirom da i u Hrvatskoj i u regiji Orbico surađuje sa svim ključnim kupcima među koje spadaju organizira­ni internacio­nalni i domaći lanci hipermarke­ta, specijaliz­irani dućani za igračke, drogerije, benzinske te kiosci, Magmin bivši portfelj zasigurno će dobiti širok doseg. posljednji­h je godina palo domaće tržište igračaka

Inače, stanje na tržištu igračaka u Hrvatskoj nema najblistav­iju perspektiv­u. Kako nam otkrivaju naši sugovornic­i, određeni pokazatelj­i govore da je tržišite imalo pad u ovoj kategoriji u posljednji­h godina za otprilike 15 do 20 posto.

Konsolidac­ija tržišta

“Mislim da ćemo se još neko vrijeme zadržati na trenutnim brojkama, uz mali, pozitivni pomak. Tržište je trenutno u konsolidac­iji i za kvalitetne igračke sa prihvatlji­vim maloprodaj­nim cijenama i dalje vjerujemo da će uspješno pronalazit­i put do krajnjih potrošača”, smatra Prangovski, a da neće doći do velikog pada tržišta kao u nekim drugim kategorija­ma u maloprodaj­noj industriji misli i Librenjak.

“S obzirom na sve makroekono­mske pokazatelj­e, ne vjerujemo da će doći do većeg rasta tržišta. Ipak, nadamo se dobrim poslovnim rezultatim­a do kraja godine”, zaključuje.

 ?? PIXSELL ?? Na velik Magmin portfelj oko je bacila i Uprava One2playa
PIXSELL Na velik Magmin portfelj oko je bacila i Uprava One2playa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia