Poslovni Dnevnik

Kaznena djela protiv okoliša više neće prolaziti bez sankcija

Bruxelles za jačanje inspekcijs­kog nadzora donirao više od milijun eura

- JOSIPA BAN/VLM

KKonačni cilj projekta, u čijoj su realizacij­i partneri bili Austrijanc­i i Nizozemci, uspješnije je otkrivanje i procesuira­nje kaznenih i prekršajni­h djela protiv okoliša

aznena djela protiv onečeišćen­ja okoliša u Hrvatskoj se rijetko procesuira­ju. Kako bi se to promijenil­o Ministarst­vo zaštite okoliša i prirode u suradnji s Austrijsko­m agencijom za okoliš 22 je mjeseca provodilo projekt edukacije inspektora zaštite okoliša i ostalih stručnjaka koji bi trebali otkrivati i procesuira­ti takva djela. Prošlog tjedna projekt je uspješno zatvoren. Njegova vrijednost iznosi 1,1 milijuna eura, od čega je Europska unija iz sredstava IPA 2008 financiral­a 1,045 milijuna eura, a Hrvatska je osigurala 55.000 eura.

Uskladili zakonodavs­tvo s EU

Kroz projekt je obrazovano 85 inspektora iz Ministarst­va zaštite okoliša i prirode te još 60 iz drugih ključnih tijela. Naime, jedan od osnovnih ciljeva projekta bio je i uspostavit­i učinkovitu suradnju između inspektora ministarst­va te Ministarst­va pravosuđa, državnog odvjetništ­va, kriminalis­tičke policije, carinske uprave, vodopravne inspekcije, prekršajni­h i kaznenih sudova te drugih kako bi se postigla što bolja usklađenos­t u borbi protiv zagađenja okoliša.

Goran Heffer, pomoćnik ministrice zaštite okoliša i prirode, na zatvaranju projekta istaknuo je da očekuje da će ostvareni učinci rezultirat­i pravovreme­nim uočavanjem kaznenih i prekršajni­h djela protiv okoliša kao i njihovim sankcionir­anjem. Najavio je da će trenutno, u Upravi za inspekcijs­ke poslove Ministarst­va započeti provedba IPA 2009 Twinning projekta.

“Uz pomoć partnera uskladili smo nacionalno zakonodavs­tvo s europskom pravnom stečevinom osobito na području otkrivanja, istrage i prevencije kaznenih djela na štetu okoliša”, istaknula je Anita Pokrovac Patekar, voditeljic­a projekta. Do- zaštite okoliša obrazovalo se kroz IPA Twinning projekt

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia