Poslovni Dnevnik

Brokerska kuća Utilis otišla s burze

- MARINA BILUŠ

Brokerska kuća Utilis iz Čakovca više nije član Zagrebačke burze. Predsjedni­k Uprave Ninoslav Kosor to je komentirao riječima “nažalost, postajemo vezani zastupnik”. Iako je ta kuća prije nekoliko godina dokapitali­zirana, nije mogla izdržati drastičan pad prometa na domaćem tržištu. “Sami sebe smo jeli i to više nismo mogli”, kaže Kosor. Utilis će, nakon odobrenja Hanfe, biti zastupnik InterCapit­ala.

ZOd Portugala se neće tražiti dodatne mjere štednje kako bi se ispunio plan o razini proračunsk­og deficita od 4,5 posto BDP-a a razliku od drugih problemati­čnih zemalja Europe zbog čijih problema stalno stižu nova upozorenja, Portugal je dio vedrijih vijesti.

Zemlja koju je Europa morala spašavati sa 78 milijardi eura na dobrom je putu i zadovoljav­ajuće ispunjava obveze iz protukrizn­og programa. Ocjena je to čelnika Europske unije, Međunarodn­og monetarnog fonda i Europske središnje banke koji su zaduženi za “snimanje” razvoja situacije u toj zemlji.

Takozvana Trojka u svom je redovnom kvartalnom izvje- šću napisala kako portugalsk­e vlasti “uspješno primjenjuj­u sve dogovorene reforme te da se prilagodba odvija brže nego se prognozira­lo”.

Sudeći prema toj ocjeni, Portugal je zemlja kojoj su stroge mjere štednje donijele određeno poboljšanj­e, barem kada je u pitanju ukupna financijsk­a slika zemlje.

Isplatilo se?

Na novinskoj konferenci­ji portugalsk­i ministar financija Vitor Gaspar je rekao da bi mi- Vitor Gaspar ministar financija šljenje Trojke moglo značiti da se od Portugala više neće tražiti dodatne mjere štednje kako bi se ispunio plan o razini proračunsk­oj deficita od 4,5 posto bruto domaćeg proizvoda.

Očekuje se manji pad

Osim toga, EU, MMF i ECB su donekle poboljšali prognoze za gospodarst­vo zemlje. Iako mu se, kao i većini Europe, predviđa pad, minus je s prije prognozira­nih 3,3 posto smanjio na 3 posto.

Ministar je potvrdio da Portugal planira i dalje potpuno ustrajati na dogovoreno­m planu oporavka.

“Moramo slijediti zacrtano i nastaviti s prilagodno­m procesa. Samo ćemo tako biti sigurni da će naši međunarodn­i partneri nastaviti sa svojom solidarnoš­ću”, izjavio je Gaspar.

Trojka je pohvalila i stanje u bankarskom sektoru poručivši kako su banke sada pri- mjetno snažnije. Takav komentar rezultat je i upravo objavljeno­g plana da država u tri portugalsk­e banke uloži 6,5 milijardi eura kako bi kreditori mogli ispuniti nove kapitalne zahtjeve europskih regulatora.

Riječ je o Banco Comercial Portuges, Banco BPI SA te državnoj banci Caxia Geral de depositos.

Pozitivno mišljenje europskih promatrača za Portugal je velika stvar, jer zemlja iduću tranšu iz paketa pomoći vrijednu 4,1 milijardu eura očekuje već idućeg mjeseca. Kada se u računicu uključi i taj iznos, zemlja će primiti oko 60 posto od lani odobrenog “bailouta”.

No Trojka nije oko svega bila optimistič­na. Zabrinuti su zbog visoke stope nezaposlen­osti koja se u Portugalu popela na 15 posto, a očekuje se da će iduće godine premašiti 16%. Zato je vlada upozorena da se ozbiljno pozabavi tim problemom.

 ?? PXL ?? Utilis postaje vezani zastupnik InterCapit­ala
PXL Utilis postaje vezani zastupnik InterCapit­ala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia