Poslovni Dnevnik

Rusi za Denizbank neformalno ponudili 2,9 milijardi eura?

Za koji dan s Dexijom će potpisati preliminar­ni ugovor o kupnji turske banke

-

Ruski Sberbank privodi kraju pregovore o akviziciji turskog Denizbanka. Izvori upućeni u detalje ove “operacije” novinarima The Moscow Timesa otkrili su da bi najveća ruska banka 7. ili 8. lipnja s vlasnikom Denizbanka - Dexiom trebali potpisati preliminar­ni ugovor o kupnji.

Isti izvori navode kako time neće biti finalizira­na i cijena, pregovori o njoj će se nastaviti i nakon potpisivan­ja. No Sberbank je navodno već dao neformalnu ponudu, iz bankarskih krugova list doznaje da je riječ o 2,9 milijardi eura. Kada je pak riječ o iznosima na koje cilja Dexia, pisalo se da se željena cijena kreće u rasponu od 3 do 4 milijarde eura.

Svoju tursku banku prisiljeni su prodati jer su i sami bili prisiljeni tražiti pomoć države, no unatoč tome već su bili odbili ponudu katarske nacionalne banke jer su je smatrali preniskom.

Kupnja Denizbanka bila bi najskuplja akvizicija ruskog kreditora. No da su odlučni provesti je do kraja potvrđuju i nedavne izjave čelnika banke Germana Grefa koji je rekao da “Denizbank neće biti jeftin, ali će Sberbank iskoristit­i priliku koja mu se otvorila za kupnju najvrednij­e bankarske imovine u Turskoj”.

U Sberbanku već dugo ne kriju planove o snažnom širenju na europsko tržište gdje su na velika vrata ušli kupnjom Volksbank Internatio­nala, koja je nakon višemjeseč­nih pregovora finalizira­na u rujnu.

Primjer tih pregovora možda bi mogao biti indikativa­n i za “tursku priču” s obzirom da su Rusi uspjeli srušiti početnu cijenu za austrijsku grupu sa 670 milijuna eura na 505 milijuna. Potezi Sberbanka sa zanimanjem se prate i kod nas, jer je kupnjom Volksbanka ruska banka preuzela i njihovo poslovanje u Hrvatskoj.

Štoviše, Rusi su, predstavlj­ajući se prvi put u Zagrebu, u travnju potvrdili da postoji mogućnost i za neke akvizicije u Hrvatskoj.

U tom su se smislu, doduše tek načelno, spominjale Hrvatska poštanska banka i Croatia Osiguranje. Međutim, u Sberbanku su tada jasno dali do znanja da će o svemu više moći reći na ljeto i da dotad sigurno neće biti akvizicija na našem tržištu.

 ?? PD ?? Rusi su preko Volksbanka ušli i u Hrvatsku
PD Rusi su preko Volksbanka ušli i u Hrvatsku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia