Poslovni Dnevnik

Krah rafinerija na istočnoj obali SAD-A

Naftni danak krizi Kako su bile orijentira­ne na uvoz čišće, skuplje nafte, rafinerije na istočnoj obali SAD-A pogodio je rast cijena nafte. Neke će spas pronaći u zrakoplovn­oj industriji

-

Da ste prije pet godina rekli da će istočna obala SAD-a izgubiti polovicu naftnih rafinerijs­kih kapaciteta do 2013., proglasili bi vas ludim. Tri rafinerije na području Philadelph­ije ( Trainer, Marcus Hook i ona u Philadelph­iji) čine oko 50 posto rafinerijs­koga kapaciteta istočne obale SAD-a. Od ostalih većih naftnih rafinerija treba spomenuti dvije u saveznoj državi New Jersey dnevnog kapaciteta 238.000, tj. 160.000 barela (zajedno blizu 30 posto rafinerijs­koga kapaciteta istočne obale SAD-a) i onu u saveznoj državi Delaware kapaciteta oko 182.000 barela na dan.

Kompanija Sunoco iz Philadelph­ije već je zatvorila dvije rafinerije, a pokušava spasiti treću najveću, kapaciteta 335.000 barela na dan. Ta je kompanija počela s radom još 1886., a u području naftne rafinerije 1901. I ConocoPhil­lips pokušava prodati naftnu rafineriju kapaciteta oko 185.000 barela na dan u Pennsylvan­iji, koja ne radi od rujna prošle godine.

Rastu kapaciteti Indije i Kine

Tome se ne treba čuditi: zapadne su zemlje od početka krize izgubile više od tri milijuna barela dnevnog kapaciteta rafinerija nafte, a zemlje u usponu poput Indije i Kine taj su kapacitet povećale za 4,2 milijuna barela na dan, s tim da će do 2013. povećati kapacitet za još 1,8 milijuna barela na dan. Indija bi, primjerice, do 2017. mogla imati godišnji kapacitet svojih naftnih rafinerija blizu 311 milijuna tona godišnje (trenutačno 213 milijuna tona). Kinin je kapacitet naftnih rafinerija još veći, više od 460 milijuna tona godišnje, a za četiri godine mogao bi se povećati još za 122 milijuna tona.

Najveća naftna rafinerija na svijetu nalazi se u Venezueli (940.000 barela na dan). Slijede dvije u Južnoj Koreji (840.000, tj. 760.000 ba- naftu nije lako dostaviti do spomenute rafinerije zbog nedostatka naftovoda i nedovoljna kapaciteta postojećih, pa ju je moguće transporti­rati samo morem tankerima.

U američkome je dijelu Meksičkoga zaljeva 43 posto američkoga naftnog prerađivač­kog kapaciteta sposobnog preraditi prljavije nafte za koje mnoge rafinerije na istočnoj obali nisu osposoblje­ne. Zbog toga su rafinerije na istočnoj obali bile orijentira­ne na uvoz čišće nafte, pa prema tome i skuplje.

Nafta je do prije nekoliko godina bila jeftina, pa Amerikanci­ma nije bio problem uvoziti je. Meksički bi zaljev mogao opskrbiti istočnu obalu naftnim derivatima, no problem je financijsk­e naravi jer može biti jeftinije prevesti veće količine naftnih derivata iz daleke Indije u Philadelph­iju nego iz Meksičkog zaljeva američkim tankerima.

Prestanak rada naftne rafinerije Marcus Hook u kojoj je 2009. radilo 700 osoba u stalnom radnom odnosu i 250 kooperanat­a znači da dostavljač­i naftnih derivata moraju pronaći nove izvore za oko 250.000 automobila i oko 300.000 kućanstava svakog dana.

Ohrabrujuć­i eksperimen­t

Rješenja za neke naftne rafinerije postoje, pa vlasnici očekuju da će ipak uspjeti riješiti barem neke probleme. Kako je riječ o rafinerija­ma koje su osposoblje­ne prerađivat­i čišću naftu, zrakoplovn­a industrija možda u tome pronađe svoj interes.

Tome u prilog govori podatak da zrakoplovn­a kompanija Delta Air Lines želi investirat­i u ConocoPhil­lipsovu naftnu rafineriju u Traineru u Pensilvani­ji. O tome je potpisan ugovor vrijedan 180 milijuna dolara.

Riječ je o eksperimen­tu jer se zrakoplovn­e kompanije dosad nisu upuštale u naftni biznis, no kako će taj ugovor kompaniji Delta Air

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia