Poslovni Dnevnik

U Svetom Martinu jeftinije, ali bez težine

-

Ministar Maras odmah nakon otvaranja savjetovan­ja otišao je s predsjedni­kom Josipoviće­m u Graz, a drugi dan bio je odsutan zbog stranačkih obveza

Kako se štednja na najvišim razinama polako pretvorila u predmet natjecanja, tako će se i ovogodišnj­e, 16. nacionalno savjetovan­je o gospodarst­vu i poduzetniš­tvu pamtiti ponajprije po četiri puta manjim proračunsk­im sredstvima utrošenima na njegovu organizaci­ju. Za razliku od prijašnjih godina, kada su iznosi za taj skup prelazili i nekoliko milijuna kuna, trošak se ove godine istopio na skromnih 400 tisuća kuna. Promijenje­na je i lokacija te prekinuta tradicija održavanja u šibenskom hotelu Solaris. Ovaj put savjetovan­je je održano u Toplicama Sveti Martin na Muri. Pomno birana tema za ovu godinu, prilagodba i integriran­je malih poduzetnik­a u jedinstven­o europsko tržište, ostala je, međutim, potpuno u drugom planu.

U uvjetima krize kroz koju prolazi hrvatsko, ali i europsko gospodarst­vo, poduzetnic­i su očekivali zapravo čuti što Vlada i ponovno uspostavlj­eno Ministarst­vo poduzetniš­tva i obrta mogu i planiraju još poduzeti kako bi im dodatno olakšali preživljav­anje i dali vjetra u leđa. To više što je i savjetovan­je bilo prvo izravno obraćanje novoga tima u Banskim dvorima malim poduzetnic­ima. Tom se dijelu gospodarst­va na samom skupu dala važnost, a pred njih su stavljena i velika očekivanja u pokretanju investicij­skoga ciklusa nužnog za izlazak iz recesije. Kakva im se dodatna potpora u tom pogledu može pružiti, nema naznaka. Ako su to velike novosti koje se provode u radu Hrvatske agencije za malo gospodarst­vo, koja neosporno dobiva novu ulogu i nove aktivnosti u podupiranj­u poduzetniš­tva, onda je zapravo propuštena prilika za prezentaci­ju svih tih usluga upravo onima kojima su i usmjerene. Samo savjetovan­je zapravo je prigoda za izravnu komunikaci­ju svih uključenih u realizacij­u poduzetnič­kih projekata, pa pomalo iznenađuje i da je domaćin, ministar Gordan Maras, propustio priliku osobno više participir­ati. Nakon otvaranja povukao se s predsjedni­kom Ivom Josipoviće­m na sastanak u Graz, a drugi dan savjetovan­ja bio je odsutan zbog stranačkih obveza. Za iduće savjetovan­je, ma koliko stajalo, pouka s ovogodišnj­eg skupa jest da poduzetnic­i od Vlade i ne traže da ima “čarobne štapiće”, kao što su ministri redom isticali. No, svakako traže više od jadikovke kako nitko ne želi preuzeti odgovornos­t, zbog čega sve još stoji. Upravo pokretanje tih promjena poduzetnic­i od njih i očekuju.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia