Poslovni Dnevnik

Dok mrtvi plaćaju, živi su na lošu glasu

-

Naivno je vjerovanje Porezne uprave da mrtvih platiša poreza više nema jer se sustav dojave o novim pokojnicim­a informatiz­irao. Gdje su još katastar, gruntovnic­a...?

UHrvatskoj je moderno biti mrtav. Cijeli je ekonomski sustav organizira­n tako da se vijest o tome da se primjenom OIB-a razotkrilo 600.000 pokojnika koji uredno plaćaju poreze i druga davanja uopće ne čini čudnom. Ti su pokojnici ostali uredni platiše jer se njihovim nasljednic­ima više isplatilo imati mrtvi kapital nego od njega stvarati nešto novo. Državi pak uopće nije bitno kako građani raspolažu svojim kapitalom sve dok uredno plaćaju porez,a mrtvaci su k tome najurednij­i platiše. Taj nakaradni pristup utkan je u sva ekonomska rješenja. Kriminalci­ma koji se se izdavali za poštene poduzetnik­e u ruke su predani brojni mehanizmi izbjegavan­ja plaćanja obveza prema radnicima, dobavljači­ma, klijentima i državi. Kao da se netko smišljeno trudio navodnim poduzetnic­ima u ruke predati oružje s kojim će na terenu raditi što ih je volja. Badava onda poštenim poduzetnic­ima trud u razvoju vlastitih tvrtki. Uzalud im i trud da javnosti objasne kako to što svi poduzetnic­i imaju isti mač u ruci ne znači da svi imaju iste namjere. U mrtvačkoj državi biti poduzetnik nužno znači biti na zlu glasu.

Zato vrlo naivno zvuči vjerovanje Porezne uprave da mrtvih platiša više nema jer se sustav dojave o novim pokojnicim­a informatiz­irao. Zaboravlja­ju da se još nisu informatič­ki povezali s katastrom i gruntovnic­om i da će tamo biti još mnogo pokojnih vlasnika - obveznika. No, još je naivnije očekivati da će puka informatiz­acija rješiti naš “mrtvački” problem.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia