Poslovni Dnevnik

“Polančec je rekao da će novac vratiti preko svojih kanala”

Bivši pred. Uprave Podravke počeo maratonsko svjedočenj­e za Spice

- DANIJELA JOZIĆ/VLM

MVitković je svjedočio da je Podravkin novac završio u Vabi kao garancija Fimi za kredit kod Merill Lyncha

iroslav Vitkoviđ, bivši predsjedni­k Uprave Podravke i kljužni svjedok u aferi Spice zapožeo je svjedoženj­e u utorak na Županijsko­m sudu u Zagrebu. U procesu u kojem su bivši menadćeri Podravke (Zdravko Šestak, Josip Pavloviđ, Saša Romac i Darko Marinac) optućeni da su uz pomođ vanjskih pomagaža (Milan Horvat, Zoran Markoviđ i Srčan Mladiniđ) pokušali kupiti dionice Podravke kompanijin­im novcem, provoptuće­ni je bivši potpredsje­dnik Vlade Damir Polanžec, koji je, prema Uskoku, bio mozak operacije.

Glavni je svjedok bio blijed i djelovao iscrpljeno iako je tijekom iskaza, okrenut lečima optućenici­ma, govorio vrlo smireno. Doduše, južer ga je ispitivala samo tućiteljic­a Tamara Laptoš iz Uskoka, pa se prava unakrsna vatra ožekuje kad ga požnu rešetati odvjetnici i sami optućenici. Vitkoviđ je trenutno direktor Podravke za Sloveniju. U vrijeme afere Spice bio je žlan Uprave, a u jeku hapšenja osumnjižen­ika u jesen 2009. zasjeo je na njezino želo. Na požetku je rekao da se u Podravci od 2003. razgovaral­o o projektu radnižkog dionižarst­va (ESOP), no da je on na kraju završio u ladici te da je priža od 2006. krenula u smjeru menadćersk­og dionižarst­va.

Koprivnica premala za ESOP

„Šestak mi je rekao da mu je Marinac objasnio kako je Koprivnica mala sredina te da ne zna bi li ESOP uspio. Zbog toga su kod Polanžeca na razgovor doveli Milana Horvata iz Fime, a razgovaral­o se o nekim dru- gim modelima privatizac­ije“, rekao je Vitkoviđ, dodajuđi da mu je Šestak tada priznao kako s time nije zadovoljan te da je on samo “tehnižka podrška”. Nakon toga je na jednoj sjednici Uprave Horvatov tim prezentira­o kako funkcionir­a MBO (management buy out). „Na narednim sjednicma više se nije spominjao ni ESOP ni MBO. Po Koprivnici su se, mečutim, širile priže tko bi mogao kupiti Podravku, spominjao se Nestle, Unilever, Rieber&Sohn i Agrokor. Na slućbenim sjednicma Uprave nije bilo govora o tome da netko sprema neprijatel­jsko preuzimanj­e“, rekao je Vitkoviđ.

Paralelni sustav odlučivanj­a

Na pitanje tućiteljic­e o tome koja je veza izmeču 250 milijuna vrijednih korporativ­nih obveznica Podravke i kompanijin­og depozita u Vabi (koja je bila dio Fima grupe), odgovorio je: „Podravka je novac od obveznica deponirala u Vabi. Kasnije sam ustanovio da je taj depozit bila garancija Fimi za kredit koji je kasnije uzela kod Merill Lyncha za kupnju Podravkini­h dionica“. Istaknuo je i da nije bio niti na jednom sastanku na kojem je dio Uprave s Polanžecom radio na projektu kupnje dionica.

„Iz razgovora s nekima od kolega zakljužio sam da postoji paralelni sustav unutar Uprave“, rekao je. Kaće da je nakon niza informacij­a o tome gdje je sve tijekom operacije curio novac (65 pa 136 milijuna kuna tvrtki SMS, te 44 milijuna kuna Fimi), konažnu potvrdu dobio na sastanku u Ministarst­vu gospodarst­va u rujnu 2009., na kojem je su bili Šestak, Polanžec, Romac, Marinac te bivši predsjedni­k HSS-a Josip Frišžiđ. „U jednom su se trenutku posvačali Šestak i Polanžec. Šestak je htio dati ostavku zbog pritiska, na što mu je Polanžec rekao: ‘Neđeš ti meni davati ostavku! Ako ovo izače van i ja đu imati problema’“, prenio je Vitkoviđ. Dodao je i kako im je Polanžec tada rekao da đe novac vratiti ‘preko svojih kanala’.

 ?? Pixsell ?? Miroslav Vitković, bivši predjednik Uprave Podravke, sada direktor za Sloveniju
Pixsell Miroslav Vitković, bivši predjednik Uprave Podravke, sada direktor za Sloveniju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia