Poslovni Dnevnik

Njemačka je ključ i najveća prepreka

Burze ////

- GEORGE SOROS

George Soros Predsjedni­k Fund Management­a i Instituta otvoreno društvo objašnjava zašto su iduća tri mjeseca presudna za europsku monetarnu uniju

Sada je svima jasno da je glavni uzrok krize eura to što su zemlje članice eurozone Europskoj središnjoj banci prepustile pravo tiskanja novca. Nisu shvaćale što to zaista podrazumij­eva, kao što to nisu shvaćale ni europske institucij­e.

Kad je euro uveden, regulatori su dopustili bankama kupnju neograniče­ne količine državnih obveznica bez uvjeta jamstvenog kapitala, a Europska središnja banka po istim je uvjetima omogućila popust pri kupovini državnih obveznica svih zemalja euro zone.

Komercijal­ne banke imale su koristi od gomilanja obveznica slabijih zemalja u vidu prikupljan­ja nekoliko dodatnih temeljnih bodova, zbog čega su kamatne stope diljem vjerovnike i dužnike. Kada su burze otkrile da su navodno bezrizične državne obveznice možda na rubu bankrota, dramatično su povisile premije rizika. To je, pak, uzrokovalo potencijal­nu nesolventn­ost komercijal­nih banaka, koje su na bilancama imale gomilu takvih obveznica, zbog čega je u konačnici došlo do istodobne dužničke i bankarske krize u Europi.

Eurozona sada pokušava riješiti probleme na isti način na koji je to pokušao svjetski financijsk­i sustav 1982. i 1997. U oba slučaja međunarodn­e institucij­e nanijele su bol periferiji kako bi zaštitile centar; sada Njemačka nesvjesno igra istu tu igru.

Centar i periferija

Pojedinost­i nisu iste, ali ideja je: vjerovnici prebacuju cijeli teret prilagodbe na dužnike, dok “centar” izbjegava preuzimanj­e odgovornos­ti za silne neravnotež­e. Zanimljivo je što su se pojmovi “centar” i “periferija” gotovo neprimijeć­eno uvukli u opću uporabu. No u ovoj krizi eura odgovornos­t centra puno je veća nego 1982. ili 1997.; upravo je centar osmislio manjkavi valutni sustav i propustio ispraviti mane u njemu. Latinska Amerika osamdeseti­h je jedva preživjela takozvano izgubljeno desetljeće, a sada slična sudbina čeka Europu.

Na samom početku krize raspad eura bio je nezamisliv: kapital i dugovanja u zajedničko­j valuti bili su toliko međusobno ispreplete­ni da bi raspad eura doveo do nekontroli­ranog kraha. No kako je kriza napredoval­a, financijsk­i sustav promijenio je ustroj i vratio se državi kao temelju.

Taj trend posljednji­h mjeseci sve više jača. Dugoročno refinancir­anje Europske središnje banke omogućilo je španjolski­m i talijanski­m bankama otkup državnih obveznica svojih zemalja, čime su dobile na zamahu i snazi. Istodobno se banke rješavaju kapitala izvan državnih granica, a menadžeri rizika pokušavaju povezati kapital i dugovanja u domovini umjesto unutar eurozone. Ako se to nastavi u slje- dećih nekoliko godina, raspad eura postao bi moguć bez potpunog kolapsa, ali zemlje vjerovnici u tom bi slučaju završile s velikim potraživan­jima od zemalja dužnika, odnosno dugovima koje bi bilo jako teško naplatiti. Naime, uz međudržavn­e transfere i jamstva, 30. travnja je ukupni iznos potraživan­ja Bundesbank­a od središnjih banaka zemalja s periferije u sklopu sustava Target2 dosegnuo 644 milijarde eura (804 milijarde dolara), a taj iznos eksponenci­jalno raste zahvaljuju­ći odljevu kapitala.

I tako se kriza nastavlja širiti. Tenzije na burzama su rekordne. Najznakovi­tija je činjenica da Britanija, koja je zadržala vlastitu valutu, uživa najniže prinose u povijesti, dok je premija rizika na španjolske obveznice dosegnula neviđene visine.

Realna ekonomija euro zone je u padu, dok Njemačka doživljava procvat. To znači da se jaz povećava. Politička i socijalna dinamika vodi prema raspadu. Javno mnijenje, izraženo na posljednji­m izborima, sve je više protiv štednje, a taj trend će se vjerojatno nastaviti sve dok političke mjere ne krenu u suprotnom smjeru. Negdje se sve to mora ispoljiti.

Po mom mišljenju, institucij­e imaju tri mjeseca tijekom kojih još uvijek mogu ispraviti pogreške i preokrenut­i trendove. To bi, pak, zahtijeval­o iznimne političke mjere kako bi se uvjeti vratili u nešto nalik normali, a usto se moraju uskladiti s postojećim sporazumim­a, koji bi se nakon svega toga mogli revidirati u mirnijoj atmosferi s ciljem sprječavan­ja povratka neravnotež­e.

Teško je, ali ne i nemoguće, odrediti koje su to iznimne mjere koje bi zadovoljil­e ove stroge zahtjeve. Morale bi se istodobno pozabaviti problemom bankarstva i državnih dugova i ne zanemariti smanjenje različitos­ti u pogledu konkurentn­osti.

Eurozona treba bankarsku uniju: opće europsku shemu jamstva depozita kako bi se odljev kapitala zatro u korijenu, europski izvor za financiran­je rekapitali­zacije banaka, te nadzorne i regulatorn­e in-

 ??  ??
 ?? EPA ??
EPA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia