Poslovni Dnevnik

Tko vraća CMC-OV dug od 20 mil. kuna?

Amerikanci, kako se čini, ipak nisu vratili nedopušten­e potpore, pa će to morati učiniti Talijani

- MARIJA BRNIĆ

UNove potpore lokalnih vlasti novom vlasniku Željezare od 12 mil. kuna nisu dopuštene, kažu nam u AZTN-u

Sisku još traje ushićenje zbog pronalažen­ja novog vlasnika Željezare - talijanske grupacije Danieli, no cijelu akciju spašavanja propalog industrijs­kog kompleksa još uvijek obavija velik broj nepoznanic­a. Uz pokretanje proizvodnj­e tek za godinu dana, nakon značajnih ulaganja, te pitanja o broju potrebnih radnika, sada se aktualizir­aju i brojna neriješena pitanja koja su ostala iz vremena prethodnog vlasnika, američkog CMC-a.

Krajem prošle godine željezara CMC Sisak nije ispunila obvezu koju je od nje zatražio Bruxelles - povrat potpora odobrenih za restruktur­iranje još 2007. godine, a ta je obveza inače i sastavni dio ugovora o pristupanj­u Hrvatske u EU. Kako je željezara od početka restruktur­iranja nastavila poslovati s gubicima, te nije ostvarila zacrtano ozdravljen­je, dužna je vratiti primljene potpore. Prema podacima koje smo već objavili u Poslovnom dnevniku, radi se o 20 milijuna ku- na uvećano za zatezne kamate. Ta je obveza stvarala komplikaci­je i u samom završetku pregovora s EU, ali se smirilo prihvaćanj­em američkog vlasnika da ispuni obvezu i vrati potpore. No, CMC je odugovlači­o, čak je i tražio od države prolongira­nje roka za restruktur­iranje, a naposlijet­ku je sve zaboravlje­no kad je objavljena odluka CMC-a o povlačenju iz Hrvatske.

U Vladi i resornim ministarst­vima nismo uspjeli dobiti potvrdu je li CMC prije prodaje željezare talijansko­j tvrtki ABS, koja posluje u okviru grupacije Danieli, ispunio tu obvezu, odnosno je li ona zapravo ostavljena novom vlasniku.

U Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) također nemaju saznanja o tome što su CMC i kupac željezare u Sisku dogovorili vezano uz spomenute obveze CMC-a prema državnom proračunu, sukladno propisima o državnim potporama te odredbama priloga 9. Ugovora o pristupanj­u EU. Odgovore na to pitanje nije bilo moguće dobiti ni od vlasnika željezare, kako starih, tako i novih.

Pored povrata ranijih potpora, otvara se i novi slučaj u tom segmentu istupom čelnika gradskih vlasti Siska. Novom vlasniku najavili su, naime, osigurati povoljnije uvjete, odnosno smanjiti u idućim go- dinama komunalne nadanade, čime bi im se osiguralo uštedu od 12 milijuna kuna.

Na upit o mogućnosti dobivanja novih operativni­h potpora, što bi u konkretnom slučaju bilo posrijedi, u AZTN-u su kratko odgovorili da u sektoru željeza i čelika nisu dopuštene operativne potpore. Prođu mogu imati samo potpore za istraživan­je i razvoj, inovacije, zaštitu okoliša, energetsku učinkovito­st te “de minimis” potpore, odnosno potpore male vrijednost­i do 1,5 milijuna kuna u tri godine, no sve pod uvjetom da poduzetnik nije u teškoćama.

Iz AZTN-a poručuju i da nemaju saznanja o modelima kroz koje bi Grad Sisak mogao realizirat­i najave o potporama novom vlasniku željezare, te stoga nisu u mogućnosti to niti komentirat­i.

 ?? PIXSELL ?? Željezari ostala neriješena pitanja iz vremena prethodnog vlasnika, američkog CMC-a
PIXSELL Željezari ostala neriješena pitanja iz vremena prethodnog vlasnika, američkog CMC-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia