Poslovni Dnevnik

Agencije se krpaju, preprodava­či caruju

Na svaku utakmicu jedan zrakoplov dobra prilika, ne euforija

- NIKOLINA BULJAN/VLM

DOvlaštene agencije prodale su većinu karata, no putovanja su se svela na jednodnevn­e pakete

omaće putničke agencije potvrdile su da Hrvati ove godine iskazuju manje interesa za Europsko nogometno prvenstvo nego prijašnjih godina. Razlog nije to što nacija luda za nogometom više nije zainteresi­rana pratiti utakmice uživo s tribina u Poljskoj i Ukrajini. Pravi je uzrok činjenica da su domaćini prvenstva suludo digli cijene smještaja, a ekonomska je kriza kod zainteresi­ranih dodatno potpomogla odluku o odustajanj­u od putovanja.

“Zainteresi­ranost jest manja nego prijašnjih godina. Na svaku utakmicu leti samo po jedan zrakoplov, a mjesta još ima samo za utakmicu Hrvatske i Italije 14. lipnja, no samo nekoliko, može ih se pobrojati na prste jedne ruke”, kaže Dominik Marjanović, voditelj odjela putovanja za strane goste u Hrvatskoj i regiji Ban Toursa. Cijena paketa za jednodnevn­o putovanje na tu utakmicu iznosi 6500 kuna, ali Ban Tours, koji je uz agenciju Gulliver travel jedini ovlašteni nacionalni partner UEFA-e, smije unutar svojih paketa prodavati i karte za utakmice, dok druge agencije nude samo smještaj i prijevoz. I iz Gullivera su nam potvrdili kako je većina karata rasprodana, a ostalo ih je još samo za utakmicu sa Španjolsko­m. Prodaja TV uređaja skočila 30 posto Trgovački centri i ostali prodavači snizili su cijene TV uređaja nekoliko tjedana prije početka Eura 2012. “Porasla je prodaja od 20 do 30 posto, ali većinom zbog velikih sniženja, a ne zbog Eura 2012. Samsung nudi 25 posto popusta na svoje TV uređaje, a Philips 30 posto”, kažu nam iz zagrebačko­g prodajnog centra Elipso. Slična je situacija i u ostalim centrima poput Emmezete, Metroa, HG Spota... manje je interesa, kažu u Kompasu

Ivan Pukšar, predsjedni­k Uprave Kompasa Zagreb, kaže kako je kod njih ove godine oko 30 posto manje zainteresi­ranih u odnosu na prošlo Europsko prvenstvo. Odustali su, kaže, od višednevni­h putovanja u Poljsku i Ukrajinu jer su cijene smještaja previsoke, a u podizanju cijena posebno su se istaknuli Ukrajinci. Dodao je kako su tako za utakmicu Hrvatske i Španjolske osigurali jednodnevn­o putovanje avionom, a za ostale utakmice u skupini putnici Kompasa djelit će avion s putnicima iz agencija Atlas i Esperanza.

Hrvatskoj je za svaku utakmicu u skupini osigurano 6000 ulaznica na manjim stadionima te 16 posto na većim, što je između osam i devet tisuća, a na najvećem stadionu u Kijevu čak 11.200 ulaznica. Dobrim djelom ulaznice se odnose na HNS, bivše igrače, županijske saveze... Unatoč tome što je ostalo malo karata u ovlaštenim agencijama, čini se da ih ne nedostaje kod preprodava­ča. Tako se na stranici Njuškalo.hr mogu naći karte za utakmice naše reprezenta­cije po cijenama u rasponu od 500 do 700 kuna.

 ?? PXL ?? Karte za utakmice hrvatske reprezenta­cije na Njuškalu po 500, 600 i 700 kuna
PXL Karte za utakmice hrvatske reprezenta­cije na Njuškalu po 500, 600 i 700 kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia