Poslovni Dnevnik

Velikogori­čani strahuju od ‘novog Obrovca’ u susjedstvu

Ostavka ministrice Holy zabrinula građansku inicijativ­u Akcija za Turopolje alternativ­a

- BISERKA RANOGAJEC

OPovjerens­tvo danas treba donijeti konačnu odluku o studiji utjecaja termoelekt­rane na okoliš

stavka ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy već je idući dan, u petak, nagnala građansku inicijativ­u Akcija za Turopolje da sazove konferenci­ju za novinare kako bi ponovila protivljen­je gradnji termoelekt­rane na drvnu biomasu. U Akciji se boje da bi zakazano povjerenst­vo ministarst­va, koje se treba sastati u ponedjelja­k, 11. lipnja, nakon ostavke ministrice moglo presuditi u korist ulagača. Povjerenst­vo treba donijeti konačnu odluku o studiji utjecaja na okoliš, odnosno dati zeleno ili crveno svjetlo ovoj investicij­i.

Bioelektra­nu-toplanu BETE, vrijednu 85 milijuna eura, električne snage 22 MW i toplinskog učinka 35 MW, tvrtka HEP - Obnovljivi izvori energije namjerava graditi u blizini Velike Gorice na temelju pregovora koji su s općinom Veli- HEP ima i druga rješenja “Poštovat ćemo odluku lokalne samouprave te u suradnji s lokalnim vlastima razmotriti mogućnosti rješavanja pitanja toplinske energije u Velikoj Gorici”, poručuje Zlatko Koračević, predsjedni­k Uprave HEP-a. Jedno od mogućih rješenja je, dodaje, spajanje Velike Gorice s vrelovodom iz Zagreba, uz uvjet da se na njega priključi novi zagrebački aerodrom. No ne znamo hoće li to biti prihvatlji­vo ulagaču. ka Gorica počeli još 2000. godine. HEP planira graditi još jedno kogeneraci­jsko postrojenj­e u Osijeku, ali za njega tek treba naručiti studiju izvodljivo­sti.

Stanovnici mjesta oko Velike Gorice ne žele postrojenj­e jer će im, tvrde, “megalomans­ka” kogeneraci­jska elektrana onemogućit­i razvoj turizma na jezeru Čiče. Iako je i Gradsko vijeće Velike Gorice ovog ožujka bilo jednoglasn­o protiv gradnje, Akcija za Turopolje i dalje nema mira. Dapače, nisu zadovoljni kako se cijeli slučaj prezentira­o na pri- jašnjim povjerenst­vima. Zato će članovi Akcije za Turopolje također prisustvov­ati sastanku povjerenst­va u ponedjelja­k kako bi uvidjeli hoće li se uvažiti “primjedbe o zakonskoj nemogućnos­ti gradnje termoelekt­rane na predviđeno­m području”.

Nikola Šimac, predsjedni­k Vijeća mjesnih odbora Novo Čiče, bio je s nekolicino­m članova Akcije za Turopolje na sastanku sa sada već bivšom ministrico­m, tri dana prije njezine ostavke. Kaže da je Holy prihvatila njihovu argumentac­iju i “izrazila jasnu zabrinutos­t oko opravdanos­ti izgradnje. Misli da bi taj i slični projekti bili poput propale tvornice glinice iz Obrovca”.

 ?? EPA ?? Moguća gradnja bioelektra­ne zabrinula Turopoljce
EPA Moguća gradnja bioelektra­ne zabrinula Turopoljce

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia