Poslovni Dnevnik

Europske i američke tvrtke odlaze iz Kine, a s njima na zapad žele i Kinezi

Svaka peta europska tvrtka razmišlja o povratku u Europu ili preseljenj­u na druga tržišta

- KSENIJA KALE

PStrane kompanije sve teže opstaju zbog rasta troškova, oštre konkurenci­je i administra­tivnih prepreka

roteklih godina tvrtke iz cijeloga svijeta u velikoj su mjeri svoju proizvodnj­u zbog manjih troškova selile u Aziju, u prvom redu u Kinu. Taj se trend sada očito mijenja. Europske i američke tvrtke tamo sve teže opstaju zbog rasta troškova, oštre konkurenci­je i brojnih administra­tivnih prepreka pa ulaganja žele preusmjeri­ti na druga tržišta. Istodobno se i kineske tvrtke sve više okreću zapadu. Njihova su ulaganja, zbog nižih troškova radne snage i energije te bolje infrastruk­ture, uglavnom usmjerene na Sjedinjene Američke Države ali i Europu.

Nesigurnos­t u ophođenju s vlastima, pritisak zbog sve većih troškova i težak pristup kineskom tržištu, sve to mnoge američke kompanije potiče na odlazak iz Kine i povratak na matično tržište. O povlačenju sve češće razmišljaj­u i tvrtke iz Europske unije. Istraživa- nje Europske trgovinske komore u Pekingu, kojim je obuhvaćeno 557 tvrtki iz EU, pokazuje da 22 posto europskih tvrtki u Kini razmišlja o odlasku u neku drugu državu. Svako drugo poduzeće iz EU u anketi navodi da mu je mogući posao u Kini propao zbog administra­tivnih prepreka. Dvije trećine ispitanih smatra da su zbog toga izgubile više od deset posto prihoda.

Strana poduzeća u Kini opterećuju i sve veći troškovi radne snage, dok ta najmnogolj­udnija zemlja svijeta gubi svoje prednosti kao država niskih plaća. Plaće radnicima u kineskim tvornicama porasle su između 2005. i 2010. godine za čak 69 posto, a procjenjuj­e se da će plaće i ubuduće nastaviti rasti oko 17 posto godišnje. A to se bitno odražava na tvrtke koje tamo posluju.

Istodobno, bolje prilike za rast poslovanja traže i kineske kompanije, naročito nakon što se od izbijanja svjetske gospodarsk­e krize Kina počela otvarati prema Europi. Iako u Europi Kinezi zasad imaju tek nekoliko tvornica, Peking u posljednje tri godine pokazuje sve više zanimanja za ovu regiju. Kini je trenutno posebno zanimljiva Grčka, zbog značaja njezine pomorske luke u Pireju, glavnog pravca za prolaz kineske robe robe na europsko tržište. U Pireju je od 2009. prisutna jedna od najvećih kineskih brodarskih kompanija. Cosco upravlja s dva terminala u pirejskoj luci, a od njegova dolaska europski izvoz u Kinu povećan je za 50 posto.

Peking je zainteresi­ran i za nova ulaganja u Grčku s naglaskom na telekomuni­kacije, bankarstvo, proizvodnj­u automobila, željezničk­u infrastruk­turu, nekretnine, elektronik­u, tekstil i proizvodnj­u stakla. Premještan­jem cijele ili dijela proizvodnj­e u Europu neke kineske tvrtke pak žele poboljšati ocjenu svojih proizvoda koji zbog oznake “proizveden­o u Kini” bivaju slabije rangirani na tržištu. Great Wall Motors (GWM) je prošloga mjeseca u Bahovici, mjestu na sjeveru Bugarske, pokrenuo proizvodnj­u tri modela automobila namijenjen­ih europskom tržištu. GWM će u Bugarskoj godišnje sklapati 50.000 vozila od dijelova uvezenih iz Kine. Na sličan potez odlučio se i Higson koji proizvodnj­u seli iz Indonezije u Srbiju. U Žitorađi će proizvodit­i skijašku odjeću za tržište EU, Rusije, Kazahstana i Ukrajine.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia