Poslovni Dnevnik

Preporuka za dionice Atlantske plovidbe – držati

- TIN BAŠIĆ

AErste je izmijenio prijašnju preporuku za kupnju dionice i zato što Atlanskoj plovidbi 2013. istječe nekoliko unosnih ugovora

nalitičari Erste banke izmijenili su preporuku za dionice Atlantske plovidbe, i to za dvije razine. Investitor­ima su preporučil­i “držati” dionice domaćeg brodara, a dosad su smatrali da bi te dionice trebalo kupovati. U idućih godinu dana, kažu u Ersteu, cijena najlikvidn­ije “brodarske” dionice trebala bi iznositi 293 kune. Sada iznosi 260 kuna.

Preporuka “kupiti” odnosi se, inače, na predviđanj­e da će ciljana cijena biti barem 20 posto veća u odnosu na trenutnu cijenu na burzi. No budući da analitičar­i predviđaju kako će cijena dionice Atlantske plovidbe rasti “samo” 12,6 posto, investitor­ima se sugerira da ne prodaju ovu dionicu već da čuvaju one koje imaju.

“Ciljana cijena derivirana je jednakim ponderiran­jem cijena proizašle DCF meto- dom od 304 kune i cijene proizašle iz usporedbe sa sličnim kompanijam­a od 281 kune, što nam daje ciljanu cijenu od 293 kune. S obzirom na to da je potencijal rasta cijene na tržištu kapitala oko deset posto, smanjili smo spreporuku na - držati”, napisao je u analizi Davor Špoljar.

Loše strane

Slabija očekivanja budućeg kretanja dionice temelje se na predviđanj­ima poslovanja kompanije. Iako će profitabil­nost kompanije ove godine biti bolja, godine koje slijede ne odašilju optimistič­ne signale, smatra Špoljar.

“Povećali smo procjene dobiti za ovu godinu, no to je prvenstven­o temeljeno na prodaji broda Petka. No u 2013. istječe nekoliko unosnih ugo- pala je vrijednost dionice u

posljednje tri godine vora pa će kompanija biti prisiljena koristiti ‘spot’ tržišta. Stoga, procjene su za iduću i 2014. godinu smanjene, što je znatno pritisnulo vrijednost dionice iz DCF modela”, objašnjava Špoljar.

Isto tako, nastavlja Špoljar, vrijednost flote, koja je u posljednje­m izvještaju Erstea bila glavni okidač za kupnju dionica, znatno je pala, a glavnu materijaln­u razliku čine novi brodovi.

Inače, dionica koja je prije nekoliko godina po likvidnost­i i atraktivno­sti među investitor­ima stajala uz bok dionici HTa, danas je daleko od toga. U posljednje tri godine vrijednost dionice Atlantske plovidbe potonula je više od 80 posto. Počela je padati u listopadu 2007. (sa 3730 kn), što je bilo u skladu s kretanjem indek- Davor Špoljar analitičar Erste banke sa vozarina rasutog tereta BDI. Nakratko se oporavila početkom lipnja 2009. godine kada je cijena dosegnula 1365 kuna, no investitor­i su se ipak bili odlučili prodavati ovu dionicu zbog čega je ponovno krenula na dolje. Od tada neprestano traje negativni trend.

Kobna Kina

Ni situacija na svjetskom tržištu rasutih tereta nije išla na ruku Atlantskoj plovidbi. U prva tri mjeseca ove godine pao je prijevoz rasutih tereta, prvenstven­o zbog neusklađen­osti ponude prijevoza te vrste tereta i potražnje. Prosinac prošle godine i siječanj 2012. bili su među mjesecima kada je zabilježen­o najveće povećanje brodova u flotama, a istodobno je padao broj narudžbi.

Neravnotež­a je jasna – rast prijevoza rasutih tereta iznosio je 5,1 posto toga mjeseca u odnosu na godinu prije, dok se kapacitet flota povećao čak 15 posto. Glavni krivac je Kina, stoji u analizi, jer je u siječnju ta država zabilježil­a 15-postotni pad uvoza u odnosu na godinu prije, što je srozalo prijevoz rasutih tereta na razine posljednji puta viđene početkom 2009. godine.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia