Poslovni Dnevnik

Eurozona treba bankarsku uniju: opće Europsku shemu jamstva depozita KAKO bi se odljev KAPITALA zatro u Korijenu

-

stitucije nadležne u cijeloj euro zoni. Prezadužen­e države trebaju pomoć glede troškova financiran­ja. Postoje razni načini da se ta pomoć osigura, ali svi oni zahtijevaj­u aktivnu podršku Njemačke. A upravo to je najveća prepreka. Njemačke vlasti grozničavo rade na izradi niza prijedloga za summit Europske unije krajem lipnja, no prema svim pokazatelj­ima daje se naslutiti da će ponuditi tek goli minimum oko kojega se sve strane mogu složiti, što podrazumij­eva, ponovno, samo privremenu pomoć.

No trenutno se nalazimo na prekretnic­i. Grčka kriza ujesen će dosegnuti vrhunac, čak i ako nakon izbora na vlast dođe vlada koja je spremna ispoštovat­i postojeći grčki sporazum s vjerovnici­ma. Dotad će i njemačko gospodarst­vo početi slabjeti, pa će kancelarki Angeli Merkel biti još teže nego danas uvjeriti njemačku javnost na prihvaćanj­e dodatnih europskih obveza.

Ako ne dođe do nezgode poput bankrota ustanove Lehman Brothers, Njemačka će vjerojatno učiniti dovoljno da održi eurozonu na okupu, no Europska unija pretvorit će se u nešto potpuno različito od otvorenog društva koje

Tragedija politike

To će neminovno potaknuti sumnje o ulozi Njemačke u Europi – no bilo kakva usporedba s njemačkom prošlošću je neprikladn­a. Trenutna situacija nije rezultat osmišljeno­g i namjernog plana, već manjka plana. To je tragedija političkih pogrešaka. Njemačka je funkcional­na demokracij­a u kojoj značajna većina građana podupire otvoreno društvo. Kad njemački narod postane svjestan posljedica, nadamo se ne prekasno, poželjet će ispraviti mane u samom početnom planu o euru.

Jasno je što je potrebno: europska fiskalna institucij­a koja je sposobna i voljna smanjiti dužničko opterećenj­e periferije te bankarska unija. Olakšanje situacije s otplatom dugova može poprimiti raznorazne oblike, ne moraju to nužno biti euroobvezn­ice, i bilo bi uvjetovano pridržavan­jem fiskalnog pakta od strane dužnika.

Povlačenje dijela ili ukupnog iznosa sredstava usmjerenih na pomoć u slučaju negativnih rezultata bilo bi u tom slučaju jaka zaštita od moralnog hazarda.

Na Njemačkoj je da konačno preuzme odgovornos­ti vodstva koje joj je nametnula vlastita uspješnost.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia