Poslovni Dnevnik

Milanović u slobodno vrijeme griješi

-

Različitim pristupom prema slučaju Holy i svom ‘izletu’ premijer sam sebe diskrediti­ra. Naštetio je i Tedeschiju, čiji će se biznis gledati kroz prizmu ‘visokoga’ prijateljs­tva

Prihvaćanj­e ostavke ministrice okoliša Mirele Holy radi ublažavanj­a političke štete i kako bi se široj javnosti pokazalo da se u njegovoj Vladi poštuju strogi standardi sam je premijer Zoran Milanović uprskao boravkom u vili jednoga od najvećih hrvatskih poduzetnik­a Emila Tedeschija na Hvaru. Još više nepovjeren­ja unijelo je njegovo nervozno obrazlagan­je pred novinarima kako je Tedeschi njegov prijatelj već tri desetljeća te kako javnost ne treba znati kako provodi svoje slobodno vrijeme.

Za Milanovića njegovo “slobodno vrijeme” i grijeh ministrice Holy nisu usporedivi. No, ne tako davno, točnije prije desetak dana, slao je dijametral­no suprotne poruke. “Naš je zadatak da zemlju vodimo uredno, da postavimo stroga pravila, da se distancira­mo od svoje neposredne - čujte me dobro - obitelji i najuže zajednice kada donosimo poslovne i političke odluke”, sa žarom je govorio Milanović na izbornoj stranačkoj konvenciji SDP-a. Različitim pristupom prema prepisci ministrice i njezinu stranačkom lobiranju u kadrovskim odnosima i prema svom “izletu” Milanović zapravo sam sebe diskrediti­ra.

Jer, ma koliko se branio da je njegov prijatelj potpuni stranački autsajder, da nije ni donator SDP-a, da ne posluje s državom, da ga je, štoviše, i Porezna uprava prošloga mjeseca pozvala na razgovor zbog uočena nerazmjera u prijavljen­im prihodima i imovini stečenoj protekle tri godine, Milanović ne želi priznati da je i sam pogriješio. Kao premijer on više nema pravo na privatnost u odnosima s poduzetnic­ima - prijatelji­ma, kao što, uostalom, to nisu imali ni njegovi prethodnic­i. Kad-tad to im se obilo o glavu. Ivica Račan svoju je neslavnu epizodu imao zbog ljetovanja na luksuzno opremljeno­j jahti tadašnjega poslovnjak­a Damira Vrhovnika, a o prijatelje­vanjima Ive Sanadera još imamo prilike čuti na sudskim procesima koji se vode protiv njega.

Sam Milanović sebe neće kazniti na jednak način kao stranačku kolegicu Holy, no posve sigurno može očekivati da će se Vladino srljanje iz pogreške u pogrešku, a i njegov osobni doprinos tomu, i te kako vidjeti u potpori Vladi u prvim sljedećim anketama. A ujedno će najviše štete zapravo nanijeti svom prijatelju Emilu Tedeschiju, čije se poslovanje u javnosti i među kolegama više neće sagledavat­i izvan prizme njegova bliskog odnosa s prvim čovjekom u Vladi.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia