Poslovni Dnevnik

Banke pokazale da ne vjeruju ni poduzetnic­ima ni državi

Što kaže poslovni sektor na ocjenu da banke ne ulažu dovoljno u jeftinije kredite? Jedni opravdavaj­u činjenicu da se u ovakvim vremenima banke boje riskirati, drugi se više priklanjaj­u guverneru

- BOŽICA BABIĆ M A RIJA CR NJAK

Banke bi trebale imati više povjerenja u državu i namjere nove Vlade da pokrene investicij­e, jer će to značiti oporavak svih u lancu koji je pogođen krizom, uključujuć­i i klijente banaka, upozorava splitski poduzetnik Jako Andabak, suvlasnik koncerna Sunce i hotelskoga lanca Bluesun, komentiraj­ući nespremnos­t banaka da u suradnji s HBORom osiguraju ponudu povoljniji­h kredita za gospodarst­vo u iznosu koji je prije dogovaran - na 8 milijardi kuna. Taj će program na kraju biti 1,2 milijarde kuna manji, zbog čega je Hrvatska narodna banka, odnosno guverner Željko Rohatinski otvoreno negodovao.

HNB je prvotno predlagao i veći iznos kredita kroz novi program, a podržao ga je i oslobađanj­em oko 6,4 milijarde kuna likvidnost­i bankama, no one su HBOR-u za taj program plasirale tek polovicu otpuštenih sredstava, što je očito razočaralo guvernera i ponukalo ga na vjerojatno posljednji okršaj s bankama.

Dio onih koji raspoložen­je banaka osjećaju na svojoj koži kaže da je prerano za komentare jer je cijela stvar u tijeku. Ostali su dvojaka su stava: jedni opravdavaj­u činjenicu da se u ovakvim vremenima banke boje riskirati, drugi se više priklanjaj­u guverneru. Andabak, kaže, razumije obje strane.

“Jasno je da se banke ne žele izlagati preveliku riziku, to više što im nedostaju pravi projekti koje bi poduprle. Projekata ili nema ili su nedovršeni, a iz vlastitoga iskustva znam da je velik uzrok u administra­ciji”, kaže Jako Andabak misleći na vlastiti projekt zdravstven­og turizma Stubaki.

Član Uprave Francka Josip Budimir nije iznenađen ishodom kreditnog angažmana HBOR-a i bankara, koji su i lani za provedbe kreditnog modela A tvrdili da je manje od 20 posto poduzetnik­a kreditno sposobno te nemaju kome dati novac. “Već su tada jasno poručili da kredite neće dobi-

dio Po duZetnik A ko jirasPo lo ženje BANAK A o sjećaju na svo jo j ko žik Aže da je preran o za kom en tare

ti tvrtke u problemima, pa su vjerojatno procijenil­i da ni ovaj put lista klijenata bez rizika kojima mogu plasirati sredstva neće biti jako duga”, zaključuje Budimir.

I Ivan Miloloža, v. d. predsjedni­ka Hrvatske udruge poslodavac­a, drži da su bankari uračunali očitu nemoć gospodarst­va. “Kad se zna koliko su brojne loše bilance poduzetnik­a, nije se ni moglo očekivati više milijardi”, kaže Miloloža. Iako svjestan stanja na poduzetnič­koj sceni, apelira na bankare. “Morali ˝bi s malo većom osjetljivo­šću uvažiti aktualni trenutak i pokazati dobru volju da se iznađe rješenje za povoljnije i veće kreditiran­je. Nastavi li se gašenje poduzetnik­a, kome će plasirati raspoloživ­i novac”, pita se Miloloža.

Jedan pak poduzetnik koji želi ostati neimenovan ističe: “Država i bez poslovnih banaka ima dovoljno sredstava kojima može potaknuti razvoj gospodarst­va, samo konačno mora pokazati pripravnos­t da odredi transparen­tne kriterije po kojima će prepoznati kvalitetne programe i financijsk­i ih podržati.” Vodio je tvrtku koja je, kaže, Slavoniju mogla povu- ći u blagostanj­e, no nisu naišli na potporu države kada im je zatrebala i projekt je zakočen. “Hrvatsko gospodarst­vo ima dobrih projekata, ali nema hipotekarn­i potencijal, a bankari gledaju isključivo svoje uske interese, oslobođene rezerve radije plasiraju u trezore svojih matica nego da ih ulažu u lokalno gospodarst­vo”, ocjenjuje. Leđa su mu, ističe, “već grbava od tapšanja za dobre ideje, no s rigoroznim uvjetima i skupim kreditima danas je nemoguće planirati projekte i investirat­i u razvoj”.

Vlasnik Orbica Branko Roglić, poduzetnik starog kova koji ne voli zaduživanj­e, smatra da banke imaju pravo čuvati vlastitu glavu. “Koliko su god hrvatske tvrtke u problemima, u problemima su i banke, svi oni spašavaju vlastitu glavu. Kad vidimo koliko banke imaju nenaplaćen­ih potraživan­ja, posve je jasno da moraju paziti kome daju novac. Tako banke ne štite samo sebe nego i državu, jer pravi problem dobili bismo kad bi nam propale banke”, kaže Roglić i podsjeća na poteze svih onih risk-menadžera koji su dijelili kredite na štetu svih.

 ??  ?? IV AN M IL O L O ŽA, HU P 'Nastavi li se gašenje poduzetnik­a,kome će uopće davati novac?'
IV AN M IL O L O ŽA, HU P 'Nastavi li se gašenje poduzetnik­a,kome će uopće davati novac?'
 ??  ?? BR ANKO R O G L Ić, O rbico 'Banke imaju pravo čuvati glavu i paziti kome daju novac'
BR ANKO R O G L Ić, O rbico 'Banke imaju pravo čuvati glavu i paziti kome daju novac'
 ??  ?? JAKO ANDABAK, Sunce 'Banke se ne žele izlagati riziku,no morale bi više vjerovati V ladi'
JAKO ANDABAK, Sunce 'Banke se ne žele izlagati riziku,no morale bi više vjerovati V ladi'
 ??  ?? JO SIP BU DIM IR , Franck 'Nastavak je to lani iskazane politike - nemamo kome dati novac'
JO SIP BU DIM IR , Franck 'Nastavak je to lani iskazane politike - nemamo kome dati novac'

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia