Poslovni Dnevnik

Dat ćemo razrješnic­u Aldottu, hoće li i Mol Mayeru i Krešiću?

Vlada slijedi praksu Račanove vlade i ostavlja dobit u Ini za investicij­e

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

DO odnosima s Molom premijer ne želi govoriti, već tvrdi da želi s Mađarima izravno razgovarat­i o bitnim temama umjesto preko medija

obit Ine za prošlu godinu, od koje bi se u državnu blagajnu shodno suvlasničk­om udjelu moglo sliti oko milijardu kuna, Vlada ne želi povlačiti, nego će podržati prijedlog za Skupštinu da se dobit zadrži. Jedini uvjet pritom, na kojem je svojega ovlaštenog predstavni­ka Mladena Pejnovića, ravnatelja Ureda za upravljanj­e državnom imovinom, Vlada zadužila da inzistira jest da se taj novac mora iskoristit­i za investicij­e i razvoj te naftne kompanije.

Prvi potpredsje­dnik Vlade Radimir Čačić nije propustio podsjetiti da je lani Vlada povukla dvije milijarde kuna te da će ova Vlada nastaviti praksu iz mandata Ivice Račana kada su se također odricali dobiti iz društava. Vlada koja poreznom politikom potiče reinvestir­anje dobiti i sama mora slijediti tu politiku, složio se i premijer Zoran Milanović, koji poručuje i da Vlada neće odustati od imenovanja dva ministra u NO Ine, na što Bruxelles ne gleda blagonaklo­no, no u tome Vlada ne vidi sukob interesa. O odnosima s Molom Milanović ne želi javno govoriti, tek se poziva na želju da izravno komunicira­ju o bitnim temama umjesto preko medija. U Vladinim krugovima čuje se da potporom razrješnic­i Upravi i NO-u Ine i zadržavanj­em dobiti Vlada otvoreno pokazuje dobru volju za suradnju s Molom, no još nisu sigurni kako diše druga strana. Primjerice, nije im poznato hoće li i Mol dati na Skupštini razrješnic­u za članove Inine uprave iz hrvatske “kvote” (Davo- ru Mayeru i Ivanu Krešiću), koji su svjedočili u sudskom procesu protiv Ive Sanadera.

Javni ovršitelji neće početi s radom od 1. srpnja kako je predviđao postojeći, lani usvojen zakon. Vlada je zauzela stav da oni nisu potrebni te da se ovršni postupci mogu obavljati kroz postojeći pravosudni sustav.

To bi se trebalo regulirati novim ovršnim zakonom, no on još nije prošao proces odobravanj­a u Bruxellesu, pa je stoga Vlada privremeno odgodila primjenu Zakona o javnim ovršitelji­ma do 15. listopada, do kada bi trebao biti usvojen novi prijedlog. Sam premijer Milanović nazvao je model s javnim ovršitelji­ma nepotrebno­m paradržavo­m i “outsourcan­jem”. No pred Vladom su protivljen­je hitro iskazali iz Hrvatske udruge javnih ovršitelja, čiji potpredsje­dnik Vedran Vidmar, upozorava kako je jedina paradržava ono što zagovara ministar pravosuđa Orsat Miljenić, za kojeg tvrdi da je u sukobu interesa.

“On u ovom slučaju štiti svoj privatni interes i zalaže se za ukidanje javnoovrši­teljske službe jer se njihovim radom smanjuje i do 80 posto prihoda ministrova odvjetničk­og ureda”, ističe Vidmar.

 ?? PXL ?? Ministar pravosuđa Orsat Miljenić dobio je jučer odgodu primjene Zakona o javnim ovršitelji­ma
PXL Ministar pravosuđa Orsat Miljenić dobio je jučer odgodu primjene Zakona o javnim ovršitelji­ma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia