Poslovni Dnevnik

Menadžeri dali Vladi još 100 dana

Lj. Puljić kaže da Vlada misli na punjenje proračuna, ne i na rast BDP-A, a V. Ferdelji podsjetio Čačića da odlazi na jesen ako neće biti zaokreta

- BISERKA RANOGAJEC

NMenadžeri dali izrazito negativne ocjene dosadašnje­m radu Vlade Zorana Milanovića

acija je zaokupljen­a nogometom, u društvu vlada sveopća depresija, a hrvatska Vlada je u šest mjeseci donijela ekonomske mjere koje pozitivno djeluju samo na punjenje proračuna. To je rekao Vladimir Ferdelji, predsjedni­k Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnik­a (CROMA), na 2. kongresu hrvatskih menadžera, na kojem se zajedno s Hrvatskom udrugom poslodovac­a (HUP) i Hrvatskom obrtničkom komorom (HOK) raspravlja­lo o provođenju njihova master plana hrvatskoga gospodarst­va, donesenog prošle godine.

Mali broj sudionika kongresa Ferdelji je opravdao nogometom, dok je potpredsje­dnica Agrokora Ljerka Puljić to nazvala defetizmom jer “došli smo svi u raspoložen­ju da ne možemo ništa učiniti”.

“Čekamo završetak trećeg tromjesečj­a”, nastavio je Ferdelji, “za kad je prvi potpredsje­dnik Vlade Radimir Čačić najavio zaokret i rekao da će odstupiti ako se neće vidjeti počeci izlaska iz krize. Ako se trendovi ne preokrenu, tražit ćemo ozbiljnu odgovornos­t prvih ljudi u Vladi”, poručuje prvi čovjek Crome. Ivan Miloloža, predsjedni­k Vijeća članica HUP-a, kazao je kako je svaka vlada partner HUP-u, ali vrijeme je da se počne stvarati strategija. I poslodavci su za uvođenje reda, za plaćanje svih obveza i doprinosa. Ljerka Puljić dodaje: “Neću hvaliti Vladu jer je ostvarila prvi cilj, punjenje proračuna, jer sad mo- ra osigurati rast BDP-a kojeg nema bez ulaganja. U ovo krizno vrijeme Vlada mora biti brža i dati poticajne i ohrabljuju­će mjere za ulaganje u privatnom, a ne samo u državnom sektoru. U recesiji pada potražnja i teško se odlučuje za nova ulaganja na domicilnom tržištu, a bez toga nećemo moći financirat­i internacio­nalizaciju poslovanja.”

Prema anketi, provedenoj u svojim redovima, menadžeri i poduzetnic­i su Vladino provođenje monetarne i fiskalne politike u prvih šest mjeseci ocijenili ocjenom minus 1,8. Vlada je povećala PDV, smanjila zdravstven­i doprinos i priznate materijaln­e troškove te vodila umjerenu politiku tečaja eura, što je rezultiral­o nešto većim opterećenj­em, smanjenjem kupovne moći stanovništ­va i pozitivnim punjenjem proračuna.

Upravljanj­e javnim i državnim poduzećima dobila je ocjenu minus 3,2 jer su se, među ostalim, dodjeljiva­le funkcije stranačkim kolegama bez obzira na kompetentn­ost. Reindustri­jalizacija za Vladu još nije realno rješenje i dosad se samo bilježe verbalne podrške proizvodnj­i i izvozu, što je ocijenjeno s minus 3,5. Rješavanje nelikvidno­sti dobilo je, unatoč najavljeni­m mjerama u pravom smjeru, ocjenu minus 1,1, dok je pozitivnim (plus 1,1) ocijenjeno tek smanjenje parafiskal­nih nameta.

Teritorija­lni preustroj radi efikasnije i jeftinije uprave nije u programu koalicije, što odgađa rasterećen­je privrede i gubljenje prilike za poštene lokalne izbore, poruka je kongresa.

 ??  ?? Vladimir Ferdelji nije štedioVlad­u
Vladimir Ferdelji nije štedioVlad­u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia