Poslovni Dnevnik

Društva koja upravljaju investicij­skim fondovima zarađuju manje Dobit RBA Investa pala 94%

- TIN BAŠIĆ

KZB Invest s ostvarenih 5,4 milijuna kuna i dalje bilježi najvišu dobit na tržištu iako je 12,4 posto manja u odnosu na prošlu godinu

ao i u slučaju društava koja upravljaju mirovinski­m fondovima te brokera, ni fondovska industrija nije izuzeta od pada dobiti. Prema podacima Hanfe za prvo ovogodišnj­e tromjesečj­e, društva koja upravljaju investicij­skim fondovima imala su gotovo dva milijuna kuna manju dobit prije oporezivan­ja nego u isto vrijeme lani. Tako je 29 društava za upravljanj­e ostvarilo dobit od ukupno 21,1 milijun kuna, dok su prošle godine imali dobit od 23,1 milijun. Treba napomenuti da je ove godine znatno manje društava koji upravljaju fondovima.

Za razliku od investicij­skih društava kojima je u 2010. i 2011. drastično smanjen broj, za čak 16, društva za upravlja- nje investicij­skim fondovima do kraja prošle godine su se koliko-toliko držala. No u posljednji­h godinu dana s fondovske scene nestalo je šest društava za upravljanj­e.

U prva tri mjeseca ove godine smanjio se i broj društava koja posluju pozitivno, a najvećima se dobit topila. Najdrastič­niji primjer pada je Raiffe-

dobiti ostvarilo je 29 društava, dok su lani zaradili

23,1 milijun isen Invest koji je, prema podacima Hafne, izgubio 94 posto dobiti u odnosu na prošlu godinu. To je društvo imalo dobit od samo 85.000 kuna, a lani je iznosila 1,5 milijuna i bila je četvrta najviša na tržištu. Kontaktira­li smo Raiffeisen Invest, no do zaključenj­a broja zbog, kako nam je objašnjeno “odsutnosti nadležnih osoba”, ni- smo uspjeli dobiti odgovor na pitanje koji je bio uzrok pada dobiti u tom društvu. Imovina njihovih fondova povećala se u prvom tromjesečj­u 28,9 milijuna na 1,61 milijardu kuna, dok se, primjerice, fondovima ZB Investa povećala čak 196,4 milijun. To društvo i dalje bilježi najvišu dobit na tržištu iako je 12,4 posto manja u odnosu na prošlu godinu. Tako je na kraju ožujka dobit prije oporezivan­ja ZB Investa iznosila 5,4 milijuna kuna, dok je lani bila 6,2 milijuna.

Na drugome mjestu i dalje je HMID, čija je dobit iznosila 4,1 milijun kuna, čak 28,6 posto manje nego lani. S druge strane snažan skok imala je Fima Global Invest koja je u prva tri mjeseca ostvarila dobit od 1,6 milijuna kuna, gotovo trostruko više nego lani.

U vrh industrije po dobiti probila su se i društva koja upravljaju fondovima rizičnoga kapitala, ponajprije FGSovima. Tako je najviše od njih zaradio Quaestus PE – 2,7 milijuna, deset puta više nego lani, a Alternativ­e PE 1,5 milijuna (+86%), dok je Prosperus Invest zaradio milijun kuna.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia