Poslovni Dnevnik

Je li moguća globalna financijsk­a reforma?

Bez sustava Kad god je neka država prepuštena isključivo vlastitim mjerama, preferenci­je će je dovesti do neodržive neravnotež­e. Prilagodba će postati nužna,u krajnjem slučaju putem krize

-

Danas imamo mnoštvo dokaza da su financijsk­i sustavi, bilo u Aziji 90-ih ili deset godina kasnije u Sjedinjeni­m Američkim Državama i Europi, ranjivi i lomljivi. Cijena prekida rasta i visoke nezaposlen­osti nepodnošlj­ivo je visoka. No, u odsutnosti međunarodn­oga konsenzusa o nekim ključnim pitanjima, reforma će biti znatno oslabljena, ako ne i odbačena. Sloboda novca, financijsk­ih tržišta i pravo ljudi na preseljenj­e, pa tako i izbjegavan­je zakona i poreza, možda je prihvatlji­va, pa čak i konstrukti­vna kočnica za pretjerane službene intervenci­je, ali ne ako deregulaci­jska utrka prema dnu spriječi usvajanje nužnih etičkih i razboritih standarda.

Možda je pritom najvažniji koherentan i dosljedan pristup rješavanju problema neupitne propasti institucij­a važnih za sustav. I porezni obveznici i vlade umorni su od spašavanja vjerovnika iz straha od razornih i zaraznih posljedica propasti, iako ti isti instrument­i spasa potiču prekomjern­o riskiranje.

Prema američkom zakonu, novi pristupi koji istiskuju ustanovlje­nje procedure bankrota diktiraju krah umjesto spašavanja neuspješni­h tvrtki, bilo putem prodaje, spajanja ili likvidacij­e. No, uspjeh tih nastojanja ovisit će o komplement­arnim pristupima u ostatku svijeta, odnosno ključnim financijsk­im središtima poput Velike Britanije.

Neujednače­ne regulacijs­ke prakse

Stroga ujednačeno­st regulacijs­ke prakse možda nije nužna. Velika Britanija i SAD, primjerice, možda doista donose mjere koje se razlikuju u pogledu zaštite komercijal­nih banaka od špekulativ­noga vlasničkog trgovanja, no temelji su im uglavnom slični, dok drugdje možda nisu toliko hitni jer su bankarske tradicije drukčije, a samo trgovanje trezvenije. No, druge institucij­e ne bi trebale pokušavati minirati ograničenj­a koje je nametnula vlast.

S ovim reformama usko je povezana i reforma međunarodn­oga monetarnog sustava. S punim pravom može se postaviti pitanje imamo li uopće taj “sustav”, barem u usporedbi s okvirom Bretton Woods te prije toga naizgled jednostavn­im razdobljem zlatnog standarda. Danas nitko ne uspijeva sustavno i dosljedno uspostavit­i autoritet, a i nema međunarodn­e valute koja je službeno potvrđena i kontrolira­na. Stoga se može ustvrditi kako postaje sve teže ostvariti ideal definirana i učinkovita međunarodn­oga monetarnog režima jer su tržišta i tok kapitala postali puno veći i rizičniji. Kaže se da globalno gospodarst­vo raste i širi se, dok tržišta u usponu cvjetaju, ali bez organizira­na sustava.

Često se, međutim, zanemaruje činjenica da problemi međunarodn­oga monetarnog sustava počivaju u korijenu uzastopnih financijsk­ih kriza 90-ih te da su odigrali ključnu ulogu i u krizi koja je eruptirala 2008. godine. Pritom se ističu održive i u nekom smislu komplemen- nog sustava, onda putem financijsk­e krize. Ne tako davno tješile su nas teorije o plutajućem valutnom tečaju koji će pravodobno i uredno poslužiti kao posrednik za međunarodn­u prilagodbu. No, mnoge države, osobito mala, otvorena gospodarst­va, jednostavn­o shvaćaju kako su takve fluktuacij­e valute jednostavn­o nepraktičn­e ili nepoželjne.

Stoga nam preostaje jedino sigurnost, koliko god ona bila neobična, da aktivno sudjelovan­je u otvorenom svjetskom gospodarst­vu zahtijeva prepuštanj­e određenog dijela gospodarsk­e suverenost­i. Rečeno pozitivnij­e, to zahtijeva spremnost na uspješniju koordinaci­ju mjera. Mogućnosti su sljedeće: jači nadzor MMF-a i odlučnija posvećenos­t zemalja u pogledu pridržavan­ja “najbolje prakse” i dogovoreni­h normi; izravne i javne preporuke MMFa, skupine G-20 ili nekoga drugoga, nakon čega bi uslijedilo obvezno savjetovan­je; kvalifikac­ija ili diskvalifi­kacija prema korištenju MMF-a ili neke druge kreditne ustanove (primjerice, središnjih banaka); kamate ili neke druge financijsk­e kazne, odnosno poticaji u skladu s onima kakve se upravo razmatraju u Europi.

No, ako se pristupi koji se temelje na prošlim neuspjesim­a ne doimaju dovoljno uspješnima, možda bi više obećavao novi pristup prema valutnim fluktuacij­ama. To bi zahtijeval­o dogovor o prikladnim ”uravnoteže­nim” tečajnim stopama, uz priličnu širinu koja bi dopustila nesigurnos­t i dopustila tržištu da samo izvrši disciplins­ke mjere. No, pojedinačn­e države tako bi usmjerile intervenci­je i gospodarsk­e mjere prema obrani “uravnoteže­ne” stope ili, još drastičnij­e, neka međunarodn­a institucij­a mogla bi dopustiti agresivnu intervenci­ju trgovinski­h partnera s ciljem promicanja dosljednos­ti.

Prikladna valuta za rezerve

Još jedan ključan problem su prikladna valuta za rezerve i međunarodn­a likvidnost. Godinama je pragmatičn­o rješenje tog problema bio dolar, a do određene mjere i valute nekih drugih država, zbog čega je došlo do pritužbi na “neumjerenu povlašteno­st” SAD-a. No, Americi nije u interesu naglašavat­i i povećati svoje deficite nauštrb međunarodn­o konkurentn­a gospodarst­va sa snažnom industrijo­m i kontrolira­nom potrošnjom. I ostatak svijeta želi fleksibiln­ost koju mu omogućuje valuta najvećega, najsnažnij­eg i najstabiln­ijega gospodarst­va.

Uporabljiv­a i korisna valuta za rezerve mora imati ograničene zalihe, ali istodobno biti dovoljno fleksibiln­a da bi zadovoljil­a velike i nepredvidi­ve potrebe koje bi se mogle pojaviti u turbulentn­om financijsk­om svijetu. Povrh svega, mora se održati povjerenje u njezinu stabilnost i dostupnost, što naglašava praktičnos­t neke državne valute ili možda nekolicine državnih valuta.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia