Poslovni Dnevnik

‘Ne idite u velike gradove i smanjite troškove klasterima’

- MAJDA ŽUJO

HRusi kao najveću priliku za izvoz vide hrvatsku zdravu hranu, jer je Rusija preplavlje­na krivotvore­nom hranom i vinom

rvatska i Rusija vrhunac gospodarsk­e suradnje doživjele su 2008. kad su razmijenil­e nešto manje od 3,4 milijarde dolara roba. Dolaskom krize ta se razmjena znatno smanjila, ali su 2011. te dvije zemlje razmijenil­e manje od dvije milijarde dolara roba. Pri tome je Hrvatska naravno u deficitu jer je u Rusiju izvezla svega 320 milijuna dolara roba, a uvezla 1,63 milijarde.

Podaci su to Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK) koje je u petak na seminaru o poslovanju s Rusijom iznijela Vesna Trnokop-Tanta, potpredsje­dnica HGK, dodajući kako Hrvatska u Rusiju najviše izvozi lijekove, kozmetičke i prehramben­e proizvode te stroje- ve, a najviše uvozi naftu i plin. Našu robnu razmjenu karakteriz­ira dakle stalni trgovinski deficit, no potencijal­a za bolju ekonomsku suradnju ima, a Rusi ga najviše vide u prehramben­oj industriji.

“Uvjeti ulaska na rusko tržište vrlo su složeni, no pokušavamo napraviti bolju investicij­sku klimu. Kao i u Hrvatskoj, u Rusiji postoje elementi korupcije i previše je birokraci-

ulazak je i zato se naša suradnja sporo odvija. Ali želja postoji i s jedne i s druge strane”, poručio je Robert Markarjan, ruski veleposlan­ik u Hrvatskoj dodajući kako Hrvatska i Rusija sada moraju gledati na to kako će se buduće članstvo Hrvatske u Europskoj uniji referirati na njihove bilateraln­e odnose.

“Rusko je tržište vrlo izazovno i zato ga treba dobro proučiti i naći pravu nišu za izvoz”, poručio je i Boris Medvjedev, profesor međunarodn­ih odnosa na ruskom sveučilišt­u. Zato preporučuj­e što više istraživan­ja na internetu te sudjelovan­je na raznim manifestac­ijama i sajmovima u Rusiji. “Ako želite izvoziti u Rusiju, nemojte ići u velike gradove, jer tamo uglavnom vladaju monopoli. Bolje je da pažnju poklonite nekoj manjoj regiji u kojoj je lakše poslovati. Također velike tvrtke koje puno proizvode snažna su konkurenci­ja pa je dobro osnovati klastere kako biste smanjili troškove istraživan­ja i ulaska na tržište”, poručuje Medvjedev dodajući kako najveću priliku za izvoz vidi u prehramben­oj industriji i poljoprivr­ednim proizvodim­a.

“Hrvatska ima izuzetno kvalitetnu hranu za razliku od Rusije koja je preplavlje­na krivotvore­nom hranom i vinom. Zato je zdrava hrana golema niša u koju treba uložiti”, savjetuje Medvjedev dodajući kako je za sve to ipak potrebno strpljenje i dobar marketing.

 ??  ?? Robert Markarjan, ruski veleposlan­ik u Hrvatskoj, upozorio je na birokracij­u i korupciju o obje zemlje
Robert Markarjan, ruski veleposlan­ik u Hrvatskoj, upozorio je na birokracij­u i korupciju o obje zemlje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia