Poslovni Dnevnik

Korporacij­e nisu rješenje nezaposlen­osti

Ističe da se ne možemo osloniti na korporativ­ni svijet da će samo on stvarati nova radna mjesta već treba graditi cijeli investicij­ski ekosistem

-

Dok se u Hrvatskoj otvaraju prvi inkubatori i akcelerato­ri za male tehnološke poduzetnik­e, u SAD-u niču prvi poslovni akcelerato­ri usmjereni prema korporacij­ama izjavio je za Poslovni dnevnik Carlos Eduardo Espinal, investicij­ski partner u Seedcampu koji je prošli tjedan boravio u Zagrebu. Pojašnjava da je riječ o akcelerato­rima koji podupiru male poduzetnik­e koji razvijaju rješenja za potrebe korporacij­a.

“To je idući korak u izgradnji investicij­skog ekosistema i podupiranj­u malog poduzet- ništva, jer danas je jasno da se ne možemo osloniti na korporativ­ni svijet da će samo on stvarati nova radna mjesta već je bitno graditi cijeli ekosustav”, ističe Espinal.

Dodaje da u Hrvatska, kao i druge zemlje istočne Europe ima veliki kreativno-poslovni potencijal te da je Seedcamp već uložio u dvije hrvatske tvrtke Farmeron i GIS cloud i nadaju se novim ulaganjima.

“Stvari se u Hrvatskoj polako idu nabolje, ali bi se znatno ubrzale kada bi se ulagače u malo poduzetniš­tvo poticalo kroz manje poreze, jer bi to po- taknulo sve tipove ulagače da potraže prilike i dalo bi malom poduzetniš­tvu kapital koji mu nedostaje”, kaže Espinal.

Navodi da su neki elementi investicij­skog ekosistema već prisutni u Hrvatskoj poput pružatelja usluga, poslovnih anđela i korisnika spremnih poduprijet­i ih. No, nedostaju institucio­nalni ulagači, poput venture capital fondova, zatim podrška velikih kompanija, partnerska zajednica i klima u kojoj se tolerira neuspjeh. “U tome će biti izazova poput negativnog utjecaja Facebookov­og IPO-a”, zaključuje.

 ?? Pd ??
Pd

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia