Poslovni Dnevnik

Osnovan regionalni aukcijski ured za sigurniju opskrbu jeftinijom strujom

Suradnja deset mrežnih operatora prijenosni­h sustava električne energije iz jugoistočn­e Europe

- JOSIPA BAN/VLM MILAN ŠĆEKIĆ/VLM

KUred bi trebao osigurati stabilniju nabavu struje, pojednosta­vniti trgovinu, smanjiti broj posrednika i pridonijet­i pojeftinje­nju električne energije

rajem prošlog tjedna deset regionalni­h mrežnih operatora prijenosni­h sustava električne energije iz južne i jugoistočn­e Europe potpisalo je u Budvi ugovor o osnivanju Zajedničko­ga aukcijskog ureda, odnosno dražbe za trgovinu strujom. Zajedničko poduzeće osniva se na godinu dana radi pripreme kako bi proradio Zajednički aukcijski ured (CAO, Common Auction Office) za koordinira­no upravljanj­e zagušenjim­a na granicama. Taj bi ured trebao osigurati stabilniju nabavu struje, pojednosta­vniti trgovinu, smanjiti broj posrednika i pridonijet­i znatnom pojeftinje­nju cijena električne energije.

Projekt vrijedan 1,2 milijuna u iznosu od 70 posto doniraju banke EBRD i KfW te organizaci­ja USAID. Ostatak iznosa financiraj­u operatori osnivači. HEP u prvoj goditi treba uložiti približno 28.000 eura.

“Riječ je o jednoj od obveza Hrvatske u ispunjavan­ju uvjeta za članstvo u Europskoj uniji, a isto tako i s obzirom na njezino članstvo u Energetsko­j zajednici, osnovanoj 2006. godine međunarodn­im ugovorom između Europske unije i zemalja južne i jugoistočn­e Europe”, pojašnjava Dubravko Sabolić, direktor HEP – Operator prijenosno­g sustava.

Koordinira­na dodjela prekograni­čnih kapaciteta nasuprot pojedinačn­oj dodjeli na svakoj granici olakšat će trgovinu električno­m energijom u regiji, pogotovo kada je riječ o prelasku više granica. Riječ je, dakle, o jednoj od mjera za integracij­u regionalno­g tr-

 ?? Pixsell ?? Projekt vrijedan 1,2 milijuna u iznosu od 70 posto doniraju banke EBRD i KfW te organizaci­ja USAID
Pixsell Projekt vrijedan 1,2 milijuna u iznosu od 70 posto doniraju banke EBRD i KfW te organizaci­ja USAID

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia