Poslovni Dnevnik

Dobit srpskih tvrtki 7,3 milijarde eura

Statistika Agencije za privredne registre okrivljena za lažnu sliku o poslovanju srpskog gospodarst­va

- RATO PETKOVIĆ/VLM

PAgencija za privredne registre provjerila poslovanje 91.901 kompanije i zaključila je da 75 posto srpskog gospodarst­va posluje dobro

regledom poslovanja 91.901 tvrtki Agencija za privredne registre (APR) zaključila je da 75 posto srpskog gospodarst­va posluje dobro. Zahvaljući tome lani je ostvarena dobit od 7,3 milijarde eura, prvi put nakon trgodišnje­g poslovanja s gubit- kom. Ružica Stamenkovi­ć, registrato­rica za financijsk­o izvješće i bonitet, ocjenjuje da je uspješnom poslovanju pridonijel­o smanjivanj­e financijsk­ih rashoda, povećanje vrijednost­i dinara u odnosu na euro za 0,8% te povećanje vlastitih izvora sredstava za 44,1 posto.

Ukupni lanjski prihodi porasli su za 11 posto, dok je broj zaposlenih smanjen za 22.955. Dobit u rudarskom sektoru utrostruče­na je u usporedbi s 2010. godinom, na 3,4 milijarde eura. Na drugom mjestu su tvrtke iz sektora informiran­ja i komunikaci­ja sa 2,2 milijarde eura, a na trećem trgovina na veliko i malo sa 1,7 milijardu

Rudnici iznosi dobit u rudarskom sektoru eura. U pogledu boniteta najvišu ocjenu dobile su 793 tvrtke, od kojih je 278 u trgovini, 239 u prerađivač­koj industriji, 78 u stručnoj i inovativno­j, te 47 u informativ­noj i komunikaci­jskoj djelatnost­i.

Neki pak tvrde da se tvrtke nalaze u lažnom plusu, jer dobit nije ostvarena povećanjem produktivn­osti i proizvodnj­e, već pogodnosti­ma. Za ilustracij­u navode javno poduzeće Željeznice Srbije, koje su pozitivno poslovanje prikazale zahvaljuju­ći otpisu obaveze otplate kredita. Time je to državno poduzeće iz skupine velikih gubitaša skočilo među profitabil­ne tvrtke.

 ?? PD ?? su glavni pokretač srrpskog gospodarst­va
PD su glavni pokretač srrpskog gospodarst­va

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia