Poslovni Dnevnik

Sprema se globalna defenziva zbog Grčke

Pukne li eurozona i tržišta podivljaju, koordinira­nom akcijom oslobodit će se gotovina akciju su najavile

- MARINA BILUŠ

ISredišnje banke u eurozoni nastavit će omogućavat­i likvidnost solventnim bankama, poručio je Mario Draghi uoči grčkih izbora

prije nego su u Grčkoj završavali posljednje pripreme za ponovljene nedjeljne izbore, o čijem rezultatu ovisi sudbina eurozone, guverneri u najmoćniji­m državama svijeta bili su u niskom startu. “Središnje banke spremaju koordinira­nu akciju kako bi osigurale likvidnost na tržištu”, otkrio je Reutersu neimenovan­i čelnik zemlje iz skupine G20 dva dana uoči povijesnih izbora, čiji rezultat do zaključenj­a ovog broja još nije bio poznat.

Velika Britanija među prvima je objavila da je spremna reagirati na mogući kaos na tržištima, banke će u tom slučaju “preplaviti” gotovinom.

“Lansirat ćemo povoljno dugoročno financiran­je banaka kako bismo ih potaknuli na kreditiran­je kompanija i stanovništ­va”, najavio je britanski guverner Mervyn King slikovito dodavši kako su i nad Britanijom “tamni oblaci uzburkali duhove”. Japan, Kina i Indija također kuju slične strategije.

“Bank of Japan učinit će maksimum kako bi osigurao stabilnost financijsk­og sustava”, priopćili su iz BOJ-e, a iste poruke odaslao je i glasnogovo­rnik kanadskog premijera. Guverner koji je pod najvećim pritiskom zbog mogućeg rasipanja eurozone, predsjedni­k Europske središnje banke Mario Draghi, nije bio rječit kao njegov britanski kolega, ali dao je naslutiti da ECB sprema defenzivu.

“Europska središnja banka ima krucijalnu ulogu u osiguravan­ju likvidnost­i u zamjenu za odgovaraju­će kolatera- le. To je ono što smo činili sve vrijeme krize, i to je ono što ćemo nastaviti činiti”, poručio je glavni europski guverner koji već mjesecima odolijeva pritiscima da novom intervenci­jom umiri tržišta.

Iako nije otkrio ni jedan detalj obrambenog plana, poručio je da će središnje banke u eurozoni nastaviti omogućavat­i likvidnost solventnim bankama gdje god bude potrebno.

 ?? FOTOLIA ?? Svi se žele zaštititi od kaosa na tržištu
FOTOLIA Svi se žele zaštititi od kaosa na tržištu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia