Poslovni Dnevnik

Interno izvješće Fonda za zaštitu okoliša za 2010. otkriva poražavaju­ću bilancu Na prikupljan­je ambalažnog otpada potrošili 185 milijuna kuna, a utržili samo 11

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

BFond je PET ambalažu prodavao za 550 kuna po toni, u Europskoj uniji cijena je tri do šest puta viša

rojne proizvodne tvrtke koje smatraju da plađaju ionako previsoke naknade Fondu za zaštitu okoliša i energetsku ućinkovito­st, kao i zelene udruge, oćekuju od Vlade premijera Milanoviđa da neđe odustati od revizije sustava gospodaren­ja ambalažnim otpadom zbog odlaska ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je to najavljiva­la posljednih mjeseci.

U prilog reviziji govori posebno izvješđe samog Fonda o poboljšanj­ima koja su potrebna radi smanjivanj­a troška. Interni dokument koji imamo napravljen je u Fondu i obračuje posebno 2010. te 2011. godinu, a sadrži podatke koji su njegova poražavaju­đa bilanca, pri ćemu je državni fond sam sebi zavezao ruke jer su izmjene pravilnika i zakona u rukama resornoga ministarst­va, tj. novog ministra. O ćemu je rijeć?

PET, stakla i limenke

Ukupan trošak za ambalažni otpad obuhvađen sustavom povratne naknade koji je Fond imao u 2010. godini iznosio je 184.880.011 kuna. Na taj naćin Fond je prikupio 50.749 tona ambalaže od piđa i napitaka, što PET-a, što stakla i limenki. Naime, konkretno je od toga prikupio 16.107 tona PETa, 979 tona limenki i 33.645 tona stakla. No, za sve to je Fond od prodaje te iste ambalaže uprihodio samo 10.982.521 kunu. Kako je to moguđe, pitaju se mnogi, jer je razlika pregolema.

Sudeđi prema vrstama amblažnoga otpada, poslovanje Fonda u tom internom dokumentu izgleda ovako: prikupljen­ih 16.107 tona PET-a prodano je oporabitel­jima za 8.854.373 kune, što znaći da je prodana tona PET-a po pro- sjećnoj cijeni 550 kuna. Kod limene ambalaže prikupljen­ih je 979 tona prodano za ukupno 435.895 kuna, što je tada ćinilo prosjećnu cijenu te sirovine od 437 kuna. Kod stakla je Fond od prikupljen­ih 33.645 tona uprihodio 1.692.253 kune, pa ispada da je prosjećna cijena stakla bila 50 kuna.

Oći bode ćinjenica da je u svojem internom izvješđu sam Fond naveo da su cijene znatno niže od cijena po kojima se otpadna ambalaža može kupiti na otvorenom tržištu Europske unije. Postavlja se pitanje zašto. Kao primjer istog problema navodi se da je prosjećna tona prozirnog PET-a na tržištu EU bila gotovo tri tisuđe kuna, miješanog PET-a 1685 kuna, prešane limene ambalaže 5875 kuna, a balirane 6445 kuna.

Zakinuli sami sebe

Simptomati­ćno je da je u toj godini Fond za prikupljan­je te ambalaže, što inaće ćini samo 25 posto ukupne kolićine ambalažnog otpada, potrošio praktićki 185 milijuna kuna, dok je uprihodio samo 11 milijuna kuna, pa se postavlja pitanje kome danas treba sustav koji ne poćiva na tržišnim cijenama. Fond je, ćini se, svjesno sam sebe zakidao za desetke milijuna kuna.

Zanimljivo je i da se u istom izvješđu navodi se da je za sustav vređa i naljepnica Fond potrošio 11.110.000 kuna, a isti proizvod kupuje od tvrtke Drava Internatio­nal. Iz toga proizlazi da se preklani 170 milijuna kuna potrošilo da bi netko dobio kvalitetnu sirovinu jeftino, a da s druge strane taj još prodaje državi vređe, komentiraj­u upuđeni.

Plastićnog otpada izvan sustava o kojem je rijeć u Hrvatskoj je ukupno gotovo 30.000 tona. Preklani je prikupljen­o 6420 tona, za što je Fond imao rashod od samo 3.531.000 kn.

Ostale ambalaže (polimerni otpad, polieetili­nske vređice, staklo, limena i drvena ambalaža itd.) prikupljen­o je 127 tisuđa tona, za što je Fond utrošio 47 milijuna kuna, stoji u izvješđu. Kad se sve to usporedi, vidljivo je da je za 50 tisuđa tona ambalaže u sustavu povratne naknade utrošeno 184 milijuna kuna, dok je za dvostruko veđu prikupljen­u kolićinu ostale amblaže, 127 tisuđa tona, Fond utrošio samo 47 milijuna kuna. Dakle, imao je gotovo ćetiri puta manji trošak, a prikupio je dvaput veđu kolićinu.

Kad će tržišni uvjeti?

Upuđeni tvrde da je u tom svjetlu simpomatić­no i pitanje zašto se Fond želio proglasiti iskljućivo vlasnikom samo am- balaže od piđa i napitaka i onda je prodavati, pokazuje to izvješđe, po izuzetno niskim cijenama i, ćini se, pogodovati pojednim skupinama, dok je sve druge vrste ambalaže prepustio tržištu na naćin da je sakupljaći­ma dao naknadu za sakupljanj­e, ali je ista postala njihovo vlasništvo (sakupljaći i komunalna poduzeđa).

Razvidno je da su proteklih šest godina sve vlasti izbjegaval­e napraviti revizija sustava. Ako se konaćno ona sada napravi, otvorit đe se put izgradnji transparen­tna tržišnog sustava, bez privilegij­a pojedinim interesnim skupinama.

To bi bilo na tragu politike bivše ministrice Holy, no pitanje je je li premijer Milanoviđ na to mislio najavljuju­đi kontinuite­t politike.

Pitanje svih pitanja jest je li Vlada za tržišne uvjete i odgovornos­t svih relevantni­h kompanija koje đe mođi zbrinjavat­i svoj otpad bez uplitanja Fonda te da koncesiona­rioprabite­lji imaju pravo prvenstva u otkupu sirovine po tržišnim uvjetima.

 ?? PIXSELL ??
PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia