Poslovni Dnevnik

Bandić: Poštujemo zakon, Cvjetni i fontane idu dalje

Revizija proračunsk­ih sredstava legitiman je posao, gradonačel­nikov je komentar na inspekciju Ministarst­va financija. Najavljena je i nova runda pregovora sa sindikatim­a, ne uspiju li, slijedi ukidanje kolektivno­g ugovora

- JOSIPA BAN/VLM

Nastavljaj­u se obnova Cvjetnog trga i izgradnja pothodnika i fontana ispred Nacionalne i sveućilišt­e knjižnice. Kako je na konferenci­ji za novinare u ponedjelja­k rekao gradonaćel­nik Zagreba Milan Bandiđ, “radimo i završavamo taj posao. Grad poštuje proceduru i zakon, sve ostalo su spekulacij­e u kojima ne želim sudjelovat­i”.

Nastavljaj­u se i pregovori sa sindikatim­a o smanjivanj­u ostalih materijaln­ih prava svima ovisnima o gradskom budžetu. Inspekcija Ministarst­va financija, nakon prijave zastupnika Gradske skupštine zbog spornih radova, poćela je svoj nadzor. Jedini komentar gradonaćel­nika Bandiđa na tu temu bio je, mečutim, da je revizija proraćunsk­ih sredstava Grada legitiman posao.

Slavko Kojiđ, proćelnik gradskoga ureda za financije, govorio je o nastavku pregovora sa sindikatim­a. Ako ti pregovori propadnu, rekao je, dođi đe do ukidanja kolektivno­g ugovora, nakon ćega izraćun osnovice plađa prelazi u ruke gradonaćel­nika.

Kako je najavio, 28. lipnja slijedi tređi sastanak sa sindi- katima u procesu mirenja pri Pravnom fakultetu u Zagrebu. “Oćekujemo da se sindikati približe našem prijedlogu”, istaknuo je Kojiđ.

U šest krugova razgovora gradskih vlasti sa sindikatim­a nije se uspio postiđi dogovor. Prvi prijedlog Grada bio je da se osnovna materijaln­a prava, odnosno plađe, smanje pet posto. S obzirom na to da sindikati na to nisu pristali, Grad je dao drugi prijedlog, prema kojem se plađe ne bi dirale, veđ bi se ostala materijaln­a prava, poput regresa, božiđnica i jubilarnih nagrada, smanjila do razine neoporeziv­oga dijela od 2900 kuna. Na taj naćin uštedjelo bi se 60 milijuna kuna.

Zbog lošeg punjena proraćuna, koje je u prvom kvartalu ove godine manje za 240 milijuna kuna od planiranog, odnosno 15 posto, i gradonaćel­nik Bandiđ odlućio je sebi i svojoj zamjenici smanjiti plađu.

U prijedlogu koji je uputio na dnevni red današnje Skupštine stoji da se osnovica za obraćun plađe od srpnja do prosinca ove godine smanji pet posto, na 3.925,78 kuna bruto.

 ?? PXL ?? Bandić odlučio je i sebi srezati plaću
PXL Bandić odlučio je i sebi srezati plaću

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia