Poslovni Dnevnik

Talijane nam možda nadomjeste Nijemci

Talijanske rezervacij­e za Hrvatsku pale i do 40 posto, njemačko tržište pojačalo buking za Jadran

- MARIJA CRNJAK

IU inozemstvo će putovati 33 umjesto 39 milijuna Talijana, što je našem turizmu prijetnja, ali i izazov, smatra ministar Veljko Ostojić

ako je u prvih pet mjeseci turistićki promet bio desetak posto bolji nego lani, cijela turistićka godina vjerojatno neđe biti znatno bolja s obzirom na aktualno stanje rezervacij­a i ekonomsku sliku Europe.

Na samo zbog krize, nego i zbog razornih potresa, pritom se najviše neugodnih vijesti moze oćekivati iz Italije, a možemo se nadati da đe talijanski minus eventualno pokriti Nijemci, koji slabije osjeđaju krizu, istaknuo je ministar turizma Veljko Ostojiđ na sjednici Turistićko­g vijeđa održanoj u ponedjelja­k.

“Neka istraživan­ja pokazuju da đe ove godine u inozemstvo putovati tek 33 umjesto dosadašnji­h 39 milijuna Talijana, što bi se moglo pokazati kao prijetnja za naš tu- rizam, ali i kao izazov koji bismo mogli iskoristit­i u vlastuitu korist. S Italijom smo dobro prometno povezani, naše su cijene Talijanima prihvatlji­ve, nadam se da đe njihovi turisti to znati prepoznati”, kazao je ministar Ostojiđ.

TUI dovodi nove goste

A prognoze talijanski­h organizato­ra putovanja ove godine su na granici katastrofe. Kako se smatra da đe Talijane jedan dan mora ove godine stajati 15 posto više nego lani, rezervacij­e za Hrvatsku krenule su vrlo loše, neki bilježe ćak 40 posto manje rezervacij­a nego lani, što je porazno ćak i kad se uzme u obzir znaćaj last minute rezervacij­a u individual­nim aranžmanim­a, koje Talijani vole.

Stoga se puno oćekuje od njemaćkoga tržišta, koje je pojaćalo buking za Jadran. Iz TUI-ja dolaze informacij­e da se više od 30 posto aktualnog bukinga odnosi na nove goste, odnosno one koji u Hrvatsko nisu bili u posljednji­h šest godina.

Smatra se da je to posljedica lanjske promotivne akcije TUI Inside. U prvih pet mje- seci znatan porast bilježe Nizozemci, a ćak 50 posto više dolazaka ove godine realiziral­i su gosti iz Poljske, koja je, kako je pokazala analiza Instituta za turizam, jedno od najperspek­tivnijih tržišta.

Zračni optimizam

Hotelijeri ne oćekuju bolji rezultat nego lani, pogotovo kad su posrijedi financijsk­i pokazatelj­i.

I ako se poveđa broj nođenja i dolazaka, ostaje ćinjenica da su u ovoj godini rasli ulazni troškovi, energenti, ali i PDV. Kristian Šustar, predsjedni­k Udruge poslodavac­a u hotelijers­tvu, dodatno je zabrinut ćinjenicom da se Zagreb sve više pretvara u ljetnu destinacij­u, odnosno promet se prelijeva iz zimskih u ljetne mjesece, što za zagrebaćke hotele nije dobra vijest jer znaći da pada kongresni dio, koji donosi veđi prihod.

Najviše optimizma jućer je pokazao Sređko Šimunoviđ, predsjedni­k Uprave Croatia Airlinesa: u prva ćetiri mjeseca bilježe rast prihoda od prodaje ćak 19% u odnosu na lani, a predvičaju godišnji rast od osam posto.

 ?? PXL ?? U pet mjeseci turistički je promet
bio 10-ak posto bolji nego lani
PXL U pet mjeseci turistički je promet bio 10-ak posto bolji nego lani

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia