Poslovni Dnevnik

Srpsko tržište zrelo, a hrvatsko ne

Studija globalnog bogatstva i potrošnje konzultatn­ske kuće A. T. Kearney predviđa da će svjetska potrošnja na dobra i usluge do 2020. narasti golemih 43 posto

-

Studija globalnog bogatstva i potrošnje, temeljena na analizi 86 zemalja tijekom 30 godina, najavljuje porast potrošnje na dobra i usluge za 43 posto, odnosno 12 bilijuna dolara do 2020. Četvrtina tog iznosa otpada na SAD, a slijede ih Kina, Indija, Brazil i Rusija.

Gotovo polovica rasta potrošnje odnosi se na trajna dobra i usluge, transport te zdravstven­u skrb, desetina otpada na hranu, a tek tri posto na obuću i odjeću, piše u studiji konzultant­ske kuće A. T. Kearney. Studija pokazuje da pona- šanje potrošača nije pod utjecajem zemljopisn­ih granica ili kulture.

Tako se Hrvatska našla uz bok država poput Argentine, Bosne i Hercegovin­e, Bugarske, Estonije, Gvatemale, Mađarske, Irana, Letonije, Litve, Makedonije, Meksika, Poljske, Rumunjske, Rusije, Srbije, Slovačke, Turske, Turkmenist­ana i Urugvaja. Očekuje se da će od navedenih zemalja jedino Srbija, Bugarska i Mađarska u nadolazeći­m godinama napredovat­i u skupinu zrelih tržišta.

“Hrvatska spada u rastuću grupu potrošača, s oko 600 milijuna ljudi koji troše 2,5 bilijuna dolara godišnje, a očekuje se da će njihova populacija do 2020. biti jednaka uz porast potrošnje od 1,1 bilijun dolara ili grubo rečeno 10 posto ukupnog rasta globalne potrošnje. Na ovim tržištima se potrošači manje fokusiraju na osnove potrebe. Relativno puno troše na telekomuni­kacijske usluge, dok se manje troši na zdravstven­u njegu zbog visokonaci­onaliziran­oga zdravstven­og sustava država”, objasnio je partner i potpredsje­dnik konzultant­ske kuće A. T. Kearney Branko Žibret.

 ?? Pxl ??
Pxl

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia