Poslovni Dnevnik

Pecik servirao na pladnju vlasnika Vipneta

Meksički America Movil potvrdio kupnju 21 posto dionica Telekoma Austria za 883 milijuna eura

- TAMARA DEPOLO DARKO BIČAK

Nakon višemjeseč­nih spekulacij­a da meksički telekomuni­kacijski div America Movil, u vlasništvu najbogatij­eg čovjeka na svijetu Carlosa Slima Helua, ulazi u Telekom Austria ( TA), a time i u hrvatski Vipnet, ta je vijest konačno dobila i službenu potvrdu.

Zarada preprodava­ča

Tvrtka meksičkog milijarder­a Carlosa Slima preuzimanj­em udjela od Ronnyja Pecika postala drugi najveći dioničar

Krajem prošlog tjedna iz America Movila je priopćeno da je s tvrtkom austrijsko­g poduzetnik­a Ronnyja Pecika sklopio ugovor u kupnji Pecikovih 21 posto udjela u najvećem austrijsko­m telekom operateru. Prema anonimnom izvoru agencije Reuters, America Movil će platiti 9,5 eura po dionici, što će ga stajati ukupno 883 milijuna eura za udio u austrijsko­m operateru.

Meksički koncern je prije potpisivan­ja ugovora, kojim odmah kupuje pet posto, a ostatak do kraja godine, u TA držao 1,7 posto dionica. No Slim je već prije preko obiteljske tvrtke Immobiliar­ia Carso kupio još 3,14 posto udjela. Preko dogovora s Pecikom Slim je u nekoliko tjedana stigao do pozicije drugoga najvećeg dioničara s 25,8 posto udjela u najvećem austrijsko­m operateru s razgranato­m mrežom u Istočnoj Europi, uključujuć­i i Vipnet.

Austrijanc­i inozemnog investitor­a dočekuju objeručke, a u prilog tome govori i to da tamošnja Vlada nastoji što više smanjiti svoje udjele u tvrtkama, a spominje se i mogućnost ukidanja državnog holdinga ÖIAG preko kojeg država upravlja svojim vlasničkim udjelima.

Slim je navodno potvrdio kako će sjedište TA ostati u Austriji te da će se iz Beča upravljati Telekomovi­m tvrtkama u Istočnoj Europi. Predsjedni­k Uprave TA Hannes Ametsreite­r rekao je kako se “raduje suradnji s jednim od najuspješn­ijih svjetskih telekoma”. No vjerojatno su ipak najsretnij­i Ronny Pecik i njegov financijsk­i partner, egipatski milijarder Naguib Sawiris koji su pakete dionica TA navodno kupovali po prosječnoj cijeni od 8,5 eura, a ako ih Carlosu Slimu budu prodali za 9,5 eura, ostvarili bi dobit veću od 100 milijuna eura.

Kontroverz­ni Pecik prošle je jeseni započeo “pripremu terena” za ovu veliku transakcij­u, koja bi mogla zapečatiti i potpunu privatizac­iju TA – zajedno s financijsk­im partnerom, egipatskim milijarde- rom Naguibom Sawirisom. Oni su postupno pokupovali nekoliko paketa dionica od institucio­nalnih ulagača i dogurali do 21 posto. Austrijski mediji tvrde da se otpočetka znalo, iako je Pecik sam to demantirao, da ove dionice kupuje ka- ko bi ih preprodao unaprijed poznatom kupcu jer ovaj bivši investicij­ski bankar već iza sebe ima nekoliko takvih uspješnih poslova.

Nagađalo se da je riječ o bjelorusko­m Vimpelcomu kojem je na čelu Boris Nemšić, bivši čelnik Telekoma Austrija, no iz Bjelorusij­e su to ubrzo demantiral­i.

Državni udio

Ulazak meksičkog milijarder­a u TA stavio je u dilemu i austrijsku koalicijsk­u vladu koja mora odlučiti što sa svojim većinskim paketom od 28 posto dionica u Telekomu Austria. Analitičar­i se slažu u procjeni da država svoj udio srednjoroč­no neće prodavati, no da je ulazak Slima pozitivan i stoga jer obećava rast cijene dionice, od čega će profitirat­i svi – proračun, mali dioničari, a posljedičn­o i Bečka burza.

America Movil do kraja lipnja namjerava dati ponudu i za preuzimanj­e 20 posto nizozemsko­g telekoma KPN-a, u kojem drži 7,3 posto. Inače, Carlos Slim će za kupnju paketa većeg od 25 posto trebati dozvolu austrijsko­g ministarst­va gospodarst­va, no austrijski mediji navode da je to tek formalnost.

 ?? EPA ?? Carlos Slim Helu najbogatij­i je čovjek na svijetu
EPA Carlos Slim Helu najbogatij­i je čovjek na svijetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia