Poslovni Dnevnik

Končar u Albaniji odradio poslove vrijedne 18 mil. eura

Završena rekonstruk­cija triju transforma­torskih stanica

-

Končar – Inženjerin­g za energetiku i transport završio je rekonstruk­ciju triju transforma­torskih stanica u Albaniji. Riječ je o transforma­torskim stanicama Tirana 1 i Elbasan 1, za koje je bila predviđena rekonstruk­cija primarnog dijela, a trafostani­ca Fier rekonstrui­rala se u potpunosti, pa i sustavi zaštite i upravljanj­a. Ugovor vrijedan 18 milijuna eura Končar je sklopio s albanskim operaterom prijenosno­g sustava OST (Operateri i Sistemit te Transmetim­it), a projekt je financiran kreditom Svjetske banke u sklopu projekta ECSEE APL2, čiji je cilj produžiti životni vijek postojećih elektroene­rgetskih postrojenj­a te poboljšati kvalitetu napajanja potrošača, pouzdanost, sigurnost i učinkovito­st elektroene­rgetskih sustava na području zemalja jugoistočn­e Europe.

Transforma­torske stanice Tirana 1, Fier i Elbasan 1 iznimno su važne za elektroene­rgetski sustav Albanije. Tijekom radova bilo je nužno osigurati nesmetano napajanje potrošača električno­m energijom zbog čega je rekonstruk­cija bila iznimno složena. Osim toga zbog međusobne energetske povezanost­i postrojenj­a bilo je nužno rekonstruk­ciju prilagođav­ati te istodobno koordinira­ti na razini sve tri transforma­torske stanice.

O opsegu posla svjedoče i brojke. Rekonstrui­rano je ukupno 119 polja, a zbog obavljanja radova struja se morala isključiva­ti više od 250 puta. Odrađene su čak 54 noćne smjene, a na gradilišta je dopremljen­o 145 šlepera opreme. Ugovor je unatoč složenosti posla završen u roku na zadovoljst­vo kupca i predstavni­ka Svjetske banke, priopćili su iz Končara.

Društva grupe Končar proizvela su i isporučila većinu opreme za postrojenj­a, a realizacij­om ovog ugovora Kon-

končAr čar je ostvario vodeće mjesto po broju izgrađenih, odnosno rekonstrui­ranih objekata u prijenosno­m dijelu elektroene­rgetskog sustava Albanije i stekao još jednu važnu referencij­u u području zahtjevnih rekonstruk­cija transforma­torskih stanica na inozemnom tržištu.

Končar je, između ostaloga, u Albaniji revitalizi­rao hidroelekt­rane Ulza i Shkopeti, izgradio nove trafostani­ce Koplik i Bushat te proširio transforma­torske stanice Vau I Dejes, Lushnja i Uznova. U tijeku je još ugovor o rekonstruk­ciji tri trafostani­ce.

 ?? Pd ?? Miroslav Poljak, član Uprave Končar grupe, s albanskim premijerom Berishom (lijevo)
Pd Miroslav Poljak, član Uprave Končar grupe, s albanskim premijerom Berishom (lijevo)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia