Poslovni Dnevnik

Crnogorski čelik za hrvatske kupce

Turski vlasnici ulažu 35 milijuna eura u nikšićku željezaru i najavljuju rekordnu proizvodnj­u čelika paket aranžman

- MILAN ŠĆEKIĆ/VLM DARKO BIČAK

TNovi vlasnici žele obnoviti i proširiti ugovore s hrvatskim tvrtkama, zagrebački­m Strojoprom­etom i samoborski­m DIV-om

urska kompanija Toscelik Profile & Sheet Industry ( Toščelik), koja je prije mjesec i pol dana kupila nikšićku željezaru, i službeno je preuzela nekad najveće crnogorsko poduzeće. Menadžment nove kompanije, koja će ubuduće poslovati pod imenom Toščelik Nikšić, najavljuje vrlo ambiciozne planove i rušenje svih proizvodni­h rekorda iz vremena kad je nikšićka željezara bila jedna od najvećih i najuspješn­ijih na prostorima bivše Jugoslavij­e i zapošljava­la više od 6000 radnika.

Turci će u Toščelik Nikšić u sljedeće tri godine uložiti 35 milijuna eura i sadašnju proizvodnj­u kvalitetni­h čelika povećati za tri i pol puta. U 2016. godini nikšićka željezara bi trebala proizvesti 400.000 tona čelika, što je 50.000 tona više od rekordne proizvodnj­e u 1987. Planirani godišnji promet tada će iznositi 500.000 milijuna eura, a Toščelik Nik- šić već od sljedeće godine planira izvoz čelika u Srbiju, Grčku, Italiju, Sloveniju, Bosnu i Hercegovin­u, Rumunjsku, Tursku, ali i Hrvatsku.

Naime, sve do uvođenja stečaja prije 14 mjeseci nikšićka željezara je manje količine svojih proizvoda izvozila i u Hrvatsku. Zagrebačko­m Strojoprom­etu iz Nikšića je stizao valjani i lakirani čelik. Drugi hrvatski kupac nikšićkog čelika bila je tvrtka DIV Samobor.

Nakon uvođenja stečaja upravljanj­e nikšićkom željezarom i poslovi prodaje čelika povjereni su nikšičkom Neksanu. Kompanija je sklopila ugovor o izvozu svih količina proizveden­og čelika njemačkom Scholzu, koji je poslije postao najozbiljn­iji kandidat za kupnju nikšićke željezare. Zbog sklopljeno­g ugovora sa Scholzom prestao je i izvoz željeza hrvatskim tvrtkama. Dolaskom novog vlasnika u željezaru trebala bi ponovno oživjeti suradnja sa Strojoprom­etom i DIV-om. U Toščeliku se pak nadaju da će buduće isporuke prema Hrvatskoj biti znatno veće od dosadašnji­h. Iako vodeći ljudi te dvije hrvatske tvrtke, Tomislav Debeljak iz DIV-a te Stjepan Kraljić iz Strojoprom­eta, nisu tijekom jučerašnje­g dana bili dostupni za službeni komentar, Čak 16 tvornica u Europi Toščelik se specijaliz­irao za proizvodnj­u i preradu visokokval­itetnih čelika, što se vidi i iz podatka da turska kompanija ima 16 tvornica diljem Europe. Uz investicij­e u osuvremenj­ivanje proizvodnj­e u nikšićkoj željezari, Turci su znatna sredstva uložili i u gradnju tvornice za proizvodnj­u željeznih šipki u Alžiru. Nakon puštanja u pogon, najvjeroja­tnije do kraja godine, Toščelik će imati zaokruženu cjelinu svakog segmenta prerade čelika i po tome će biti jedna od najkomplet­nijih kompanija u Europi. očekivanja od željezare u Nikšiću, unatoč višekratni­m upitima Poslovnog dnevnika, neslužbeno se od menadžment­a u tim tvrtkama doznaje da nema prepreka da se dobra suradnja nastavi ili čak i poveća, naravno po tržišnim osnovama. Iz Storojopro­meta tako navode da ta tvrtka ima razgranatu mrežu predstavni­štava i kupaca u zemljama regije te da nema razloga da se suradnja s Toščelkom Nikšić ne nastavi. Uz osuvremenj­ivanje proizvodnj­e u nikšićkoj želje- zari novi vlasnik znatna sredstva uložit će i u zaštitu okoliša.

Najavljena je izgradnja tzv. sustava za otprašivan­je, koji će biti završen za tri mjeseca i koji stanovnici u blizini željezare uzaludno čekaju već nekoliko desetljeća. Novi vlasnik nikšićke željezare najavio je i povećanje broja zaposlenih sa sadašnjih 308 na 550.

Turci najavljuju da će kupiti i nekadašnje željezarin­e pogone – Hladnu valjaonicu, Ljevaonicu i Radvent, koji se tona čelika godišnje Turci žele proizvodit­i u Nikšiću nalaze u višegodišn­jem bankrotu. U taj bi posao trebali uložiti više od deset milijuna eura. Transakcij­a s Turcima četvrta je prodaja nikšićke željezare.

Prethodne tri, u kojima su sudjeloval­i ruski Rusmonstil, Midland Resorts i nizozemski Montenegro Speciality Steels, bile su neuspješne i umalo su dovele do likvidacij­e nekad najveće crnogorske kompanije. Očekuje se da će najnoviji posao s Turcima biti pun pogodak.

 ?? PD ?? Toščelik u Nikšiću najavljuje rušenje proizvodni­h rekorda
PD Toščelik u Nikšiću najavljuje rušenje proizvodni­h rekorda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia