Poslovni Dnevnik

Veliki lanci nisu uspjeli slomiti otpor 18 lokalnih trgovaca

Samo su Puljanka i zadarski Sonik lani imali pad prihoda

- BOŽICA BABIĆ

IUspon NTL-a

Izvrsnim prošlogodi­šnjim rezultatim­a izdvajaju se Biljemerka­nt, Narodni trgovački lanac i Lonia

znimno jaka inozemna konkurenci­ja (Mercator, Lidl, Kaufland, Spar, Billa...) baš kao ni veliki domaći igrači (Konzum, Plodine, Tommy, Diona, KTC...) u izrazito oštroj tržišnoj utakmici koja traje duže od desetljeća nisu uspjeli “slomiti” brojne regionalne poduzetnik­e iz portfelja maloprodaj­e. U toj skupini, koja se posebno dobro pozicionir­ala u nekoliko kontinenta­lnih županija te u priobalju, nalazi se 18 poduzetnik­a, čiji je prihod lani bio od 151 do 531 milijun kuna. Među njima se izvrsnim prošlogodi­šnjim poslovnim učinkom izdvajaju Biljemerka­nt, Narodni trgovački lanac, Lonia iz Siska, Trgovina Krk, Djelo iz Unešića, Ribola iz Kaštel Lukšića te čakovečki Metss, koji su ostvarili visok rast prihoda. Osječanin Božo Omazić godinama se bavio trgovinom kroz tvrtku Biljemerka­nt koja je 2010. imala 526 milijuna kuna prihoda. Lani je, premda su obje tvrtke registrira­ne za maloprodaj­u, poslovanje razdvojio na Biljemerka­nt, čiji je prihod iznosio 531 milijun kuna, a kroz Biljemerka­nt trgovinu ostvario je 282 milijuna.

Narodni trgovački lanac okuplja desetak trgovaca, no već treću godinu posluje kao samostalna tvrtka. Kroz pet prodajnih objekata lani je ostvario 298 milijuna kuna prihoda, što je na godišnjoj razini rast od čak 58 posto.

Višegodišn­ji pad potrošnje noćna je mora mnogih trgovaca, ali ne i Lonije iz Siska koja je 2010. imala godišnji rast prihoda od gotovo 14 posto, a

 ?? PIXSELL ?? Biljemerka­nt Bože Omazića lani je imao 813, a godinu prije 526 milijuna kuna prihoda
PIXSELL Biljemerka­nt Bože Omazića lani je imao 813, a godinu prije 526 milijuna kuna prihoda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia